Svinjsko meso obavezno treba pregledati: Za desetak maraka rizikuju zdravlje

 Anita Janković Rečević
Svinjsko meso obavezno treba pregledati: Za desetak maraka rizikuju zdravlje

BANjALUKA - Tradicionalna sezona svinjokolja u Srpskoj u punom je jeku, a s ciljem sprečavanja i širenja trihinele u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS apeluju na stanovništvo da prije konzumacije meso obavezno odnese na analizu u ovlašćenu veterinarsku stanicu.

Pomoćnik ministra za veterinarstvo Dragana Oklješa kaže da istraživanja EFSA pokazuju da se broj oboljelih u Evropi od ove bolesti značajnije niti smanjuje niti povećava, što ukazuje na stalnu cirkulaciju parazita u populaciji divljih i domaćih životinja, bez obzira na preventivne mjere i uklanjanje izvora bolesti.

Ona navodi da se i epidemiološka slika u Srpskoj godinama unazad može poistovijetiti sa evropskim izvještajima, što je građanima alarm da moraju stalno biti na oprezu i kontrolisati meso prije pripreme i konzumacije.

- S obzirom na to da su novembar i decembar mjeseci u kojima se obavlja svinjokolj i spremaju domaći suhomesnati proizvodi, neophodno je da stanovništvu ukažemo na obavezu pregleda mesa s ciljem proizvodnje bezbjedne hrane i sprečavanja širenja bolesti trihineloze - naglasila je Oklješa i dodala da veterinarski pregled mesa na uzročnika trihineloze obavljaju sve ovlašćene veterinarske stanice metodom vještačke digestije.

Pojašnjava da se uzorci za veterinarski pregled uzimaju sa polutki zaklanih svinja ili odstrijeljenih divljih svinja odmah nakon vađenja unutrašnjih organa.

- Uzorak je potrebno uzeti sa svake polutke, od svih zaklanih ili odstrijeljenih životinja bez izuzetka i od svih starosnih kategorija. Uzorak koji se dostavlja na pregled je korijen dijafragme, mišić koji dijeli grudnu od trbušne duplje i to dio uz kičmeni stub, gdje mišić prelazi u tetivu - objasnila je Oklješa i apelovala na potrošače da kupuju meso i proizvode od mesa u prodavnicama koje su pod stalnim veterinarsko-zdravstvenim nadzorom.

Ona je podsjetila da je trihineloza bolest koja se ubraja u zoonoze te da se parazit prenosi konzumacijom sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa, kao i mesnih prerađevina, poput dimljenih i sušenih.

- Inkubacija može biti od jednog do 45 dana, a simptomi se najčešće javljaju nakon osam do 15 dana. Klinički tok bolesti je vrlo različit od gastrointestinalnih simptoma, proliva do povišene temperature. Jedan od karakterističnih simptoma je otok očnih kapaka, a ako je bolest težeg oblika mogu se javiti i neurološki simptomi kao što su encefalitis i konvulzije. U slučaju da se veći broj larvi nađe kod srčanog mišića može doći do miokarditisa, slabosti srca, što za ishod može imati smrt zaraženog - naglasila je Oklješa.

U Veterinarskoj stanici “Trgovet” u Gradišci kažu da analiza mesa ove godine košta 10 KM po svinji, za razliku od prethodnih godina, kada je za tu uslugu trebalo izdvojiti osam maraka. Naglašavaju da unazad nekoliko godina nisu imali nijedan slučaj zaražene svinje, ali da su uprkos tome građani dužni da donese meso na analizu.

- Sezona svinjokolja je već počela i građani donose meso, ali naš utisak je da nisu svi svjesni opasnosti od trihenoleze i da dobar dio populacije ne donosi na pregled meso nakon klanja svinja - rekli su u “Trgovetu”.

Nosioci

Dragana Oklješa kaže da se načini širenja parazita razlikuju u dva ciklusa. Prvi je šumski, čiji su glavni rezervoar divlje životinje, kao što su svinje, jazavac, medvjed i slično, a drugi je urbani, gdje su glavni nosioci domaće svinje i glodari.

- Uzročnik bolesti je parazit valjkastog oblika koji pripada rodu “tricihinella” - rekla je Oklješa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana