Završen javni poziv: Kakvo je interesovanje poljoprivrednika za kapitalna ulaganja

Anita Janković Rečević
Završen javni poziv: Kakvo je interesovanje poljoprivrednika za kapitalna ulaganja

BANjALUKA - Interesovanje poljoprivrednika za novčane podsticaje namijenjene dugoročnim ulaganjima u proizvodnji ogromno je i ovog proljeća, a kolač od 40 miliona KM, koliko iznosi ovogodišnji budžet za kapitalne investicije, biće podijeljen na 3.650 dijelova, koliko je pristiglo prijava na javni poziv

Domaći ratari, stočari, povrtari i poljoprivrednici iz drugih sektora imali su 20 dana da konkurišu na javni poziv za dodjelu sredstava namijenjenih za kapitalne investicije. Rok je istekao 17. aprila, a u Agenciji za agrarna plaćanja RS kažu da je u toku obrada pristiglih prijava, nakon čega će biti poznato da li je raspoloživi budžet dovoljan za finansiranje svih pristiglih zahtjeva.

Vršilac dužnosti direktora Agencije Mitar Lazić kaže za “Glas” da su proizvođači najveće interesovanje iskazali za poljoprivrednu mehanizaciju.

- Pristigle su 492 prijave za traktore i 1.939 prijava koje se odnose na poljoprivredne priključke, a zaprimili smo i tri prijave za kombajn - rekao je Lazić.

Prema njegovim riječima, veliko je interesovanje i za opremu u stočarskoj proizvodnji, za šta je pristiglo 313 prijava.

- Za izgradnju objekata u stočarstvu imamo 69 prijava, dok je za nabavku priplodnog materijala stiglo 114 zahtjeva. Kada je biljna proizvodnja u pitanju, najveće interesovanje izraženo je za izgradnju sistema za navodnjavanje i tu imamo 309 prijava, zatim za izgradnju plastenika 144 te za podizanje protivgradnih mreža 31 zahtjev - naglasio je Lazić.

Poljoprivrednici planiraju da ulažu i u investicije koje se odnose na skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda i za tu mjeru prijavu je podnijelo 179 korisnika.

- Od ove godine imamo novu mjeru za podršku postavljanju solarnih panela na proizvodnim objektima, za šta je apliciralo 15 poljoprivrednika - dodao je Lazić.

On je naglasio da je Agenciji potreban određeni period da sve pristigle prijave pregledaju, nakon čega će uslijediti terenska kontrola za određene mjere, tamo gdje je zakonom propisano.

- Uložićemo sve napore da bi poljoprivredni proizvođači u što kraćem roku dobili rješenja o rezervaciji da mogu započeti realizaciju planiranih investicija - naglasio je Lazić.

Povrtar iz lijevčanskog sela Kukolji kod Gradiške Nikola Lazić svake godine konkuriše za podsticajna sredstva namijenjena za kapitalna ulaganja. Lani je tako, uz pomoć subvencija, nabavio traktor i dva priključka, a ove godine konkurisao je za još dva traktorska priključka te manju liniju za pakovanje luka i krompira.

- Zahvaljujući tome znato unapređujemo svoju proizvodnju, jer se tehnološki opremamo brže i kvalitetnije. Dobijemo između 40 i 50 odsto na ukupnu investiciju, što je od velikog značaja, budući da je nemoguće prikupiti novac u cjelini i nabaviti savremene mašine bez podrške države. A bez savremenih tehnologija opet nismo konkurentni - kazao je Lazić.

Maksimalni iznosi

Vlasnici nekomercijalnih gazdinstava koji su konkurisali na javnom pozivu mogu računati na maksimalnu podršku u visini od 50.000 KM, komercijalnih na 100.000, a pravna lica i preduzetnici 200.000 maraka.

Agencija za agrarna plaćanja ovog proljeća neće uzimati PDV u obračun i za sve mjere će prihvatiti račune bez PDV-a, što prethodnih godina nije bio slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana