Свињско месо обавезно треба прегледати: За десетак марака ризикују здравље

 Анита Јанковић Речевић
Свињско месо обавезно треба прегледати: За десетак марака ризикују здравље

БАЊАЛУКА - Традиционална сезона свињокоља у Српској у пуном је јеку, а с циљем спречавања и ширења трихинеле у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС апелују на становништво да прије конзумације месо обавезно однесе на анализу у овлашћену ветеринарску станицу.

Помоћник министра за ветеринарство Драгана Окљеша каже да истраживања ЕФСА показују да се број обољелих у Европи од ове болести значајније нити смањује нити повећава, што указује на сталну циркулацију паразита у популацији дивљих и домаћих животиња, без обзира на превентивне мјере и уклањање извора болести.

Она наводи да се и епидемиолошка слика у Српској годинама уназад може поистовијетити са европским извјештајима, што је грађанима аларм да морају стално бити на опрезу и контролисати месо прије припреме и конзумације.

- С обзиром на то да су новембар и децембар мјесеци у којима се обавља свињокољ и спремају домаћи сухомеснати производи, неопходно је да становништву укажемо на обавезу прегледа меса с циљем производње безбједне хране и спречавања ширења болести трихинелозе - нагласила је Окљеша и додала да ветеринарски преглед меса на узрочника трихинелозе обављају све овлашћене ветеринарске станице методом вјештачке дигестије.

Појашњава да се узорци за ветеринарски преглед узимају са полутки закланих свиња или одстријељених дивљих свиња одмах након вађења унутрашњих органа.

- Узорак је потребно узети са сваке полутке, од свих закланих или одстријељених животиња без изузетка и од свих старосних категорија. Узорак који се доставља на преглед је коријен дијафрагме, мишић који дијели грудну од трбушне дупље и то дио уз кичмени стуб, гдје мишић прелази у тетиву - објаснила је Окљеша и апеловала на потрошаче да купују месо и производе од меса у продавницама које су под сталним ветеринарско-здравственим надзором.

Она је подсјетила да је трихинелоза болест која се убраја у зоонозе те да се паразит преноси конзумацијом сировог или недовољно термички обрађеног меса, као и месних прерађевина, попут димљених и сушених.

- Инкубација може бити од једног до 45 дана, а симптоми се најчешће јављају након осам до 15 дана. Клинички ток болести је врло различит од гастроинтестиналних симптома, пролива до повишене температуре. Један од карактеристичних симптома је оток очних капака, а ако је болест тежег облика могу се јавити и неуролошки симптоми као што су енцефалитис и конвулзије. У случају да се већи број ларви нађе код срчаног мишића може доћи до миокардитиса, слабости срца, што за исход може имати смрт зараженог - нагласила је Окљеша.

У Ветеринарској станици “Трговет” у Градишци кажу да анализа меса ове године кошта 10 КМ по свињи, за разлику од претходних година, када је за ту услугу требало издвојити осам марака. Наглашавају да уназад неколико година нису имали ниједан случај заражене свиње, али да су упркос томе грађани дужни да донесе месо на анализу.

- Сезона свињокоља је већ почела и грађани доносе месо, али наш утисак је да нису сви свјесни опасности од трихенолезе и да добар дио популације не доноси на преглед месо након клања свиња - рекли су у “Трговету”.

Носиоци

Драгана Окљеша каже да се начини ширења паразита разликују у два циклуса. Први је шумски, чији су главни резервоар дивље животиње, као што су свиње, јазавац, медвјед и слично, а други је урбани, гдје су главни носиоци домаће свиње и глодари.

- Узрочник болести је паразит ваљкастог облика који припада роду “tricihinella” - рекла је Окљеша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана