Sve veći broj požara na području Foče, vatrogasci jedva stižu da ih gase

Srna
Sve veći broj požara na području Foče, vatrogasci jedva stižu da ih gase

FOČA - Visoka temperatura, vruć vjetar i ljudska nepažnja prilikom loženja vatre iz dana u dan na području opštine Foča rasplasmavaju sve veći broj požara i vatrogasnim jednicima pričinjavaju velike probleme.

Teritorijalna vatrogasna jedinica, Dobrovoljno vatrogasno društvo i vatrogasna služba Šumskog gazdinstva "Maglić", uz pomoć mještana, danas gase požare u Kutima, Dragočavi i Ocrkavlju, željno iščekujući najavljeno osvježenje i kišu.

Na području Dragočave samo što je jedan požar sinoć ugašen, danas je planuo drugi, a prethodnih dana gorjeli su šuma i nisko rastinje i u Jošanici, Štoviću, Grdijevićima, Brodu.

Zamjenik starješine Teritorijalne vatrogasne jedinice Sretomir Pipović kaže da nemaju dovoljno ljudstva i vozila da bi izašli na svaki požar.

-U Dragočavi je sinoć gorjela šuma, nisko rastinje, a i drveni stubovi od struje, tako da je šteta velika. Najčešće je uzrok ljudski faktor, a ovakvi vremenski uslovi pogoduju širenju vatre i teško je da se požar lokalizuje zbog vjetra i brzine širenja-, priča Pipović.

Rukovodilac Odsjeka Civilne zaštite Miloš Jakić ističe da će posla imati i električari jer je izgorjelo nekoliko stubova od struje.

-Kako su mi prenijeli vatrogasci sa terena, tri ili četiri stuba na liniji prema Čelebićima totalno su izgorjela-, navodi Jakić.

On je istakao da im veliki problem prave i vozači koji vozila ostavljaju ispred Vatrogasnog doma.

-Iz dana u dan imamo zakrčenje ulice ispred Vatrogasnog doma. Apelovao bih da ljudi tu ne parkiraju jer zaustavljaju saobraćaj i onemogućavaju izlazak vatrogasnih vozila na brzu intervenciju-, rekao je Jakić.

Iz Teritorijalna vatrogasne jedinice i Civilne zaštite upućen je apel građanima da ne lože vatru na otvorenom ili ako već to čine da vatru drže pod kontrolom, a ako se otme kontroli da odmah pozovu vatrogasce na broj 123.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana