Stotine indeksa ostaće prazno

Milijana Latinović
Stotine indeksa ostaće prazno

BANjALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Na brojnim fakultetima oba javna univerziteta u Republici Srpskoj ostaće prazno stotine indeksa, jer broj slobodnih mjesta uveliko premašuje broj prijavljenih za treći upisni rok.

Oni koji nisu uspjeli da upišu željeni fakultet u prva dva roka na nekom od fakulteta banjalučkog Univerziteta treću sreću okušaće danas, dok su svršeni srednjoškolci juče imali posljednju šansu za upis na željeni studij Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prema Odluci o izmjenama odluke o broju studenata koji se upisuju u prvu godinu studija prvog i drugog ciklusa u akademskoj 2021/22. godini na javnim visokoškolskim ustanovama, koja je objavljena u Službenom glasniku RS, na banjalučkom Univerzitetu planiran je upis 2.913, a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 1.993 brucoša.

Prema podacima banjalučkog Univerziteta, poslije dva upisna roka pravo upisa u prvu godinu studija ostvario je 2.081 kandidat. Iz toga se vidi da je na fakultetima ostalo još 832 slobodna mjesta, a indeksi još nisu razgrabljeni ni na budžetu.

Prodekan za nastavu na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Radoslav Dekić rekao je za “Glas Srpske” da je u prva dva roka na ovom fakultetu upisano 80 studenata te da je ostalo još oko 190 mjesta.

- U prvom upisnom roku popunjen je smjer informatika. Po broju upisanih studenata sljedeći je studijski program biologija. Na svih osam studijskih programa imamo upisanih studenata, ali je evidentan blagi pad u odnosu na proteklu akademsku godinu. Ima još slobodnih i budžetskih mjesta - rekao je Dekić.

Prema podacima iz studentske službe na ovom fakultetu juče u 13 časova imali su svega tri prijavljena kandidata za treći upisni rok.

Sa druge strane, blago povećanje broja upisanih brucoša u odnosu na prošlu akademsku godinu bilježe na banjalučkom Filološkom fakultetu. Dekan tog fakulteta Biljana Babić rekla je da su još u prvom upisnom roku popunjena sva mjesta na engleskom, te da za treći rok imaju ukupno četiri kandidata, dva za njemački i dva za srpski.

- Ohrabruje to što smo do sada upisali 20 brucoša na srpski jezik, što je tri puta više u odnosu na prošlu godinu i to je dokaz da čuvamo nacionalni predmet. S obzirom na demografska kretanja i cjelokupnu situaciju nemamo razloga za nezadovoljstvo. Lani smo upisali 97 brucoša, sada 110 tako da razloga za optimizam ima - rekla je Babićeva. Dodala je da je na ovom fakultetu slobodnih oko 80 mjesta, od čega oko 50 na budžetu.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vera Ćevriz Nišić rekla je za “Glas Srpske” da je na ovoj visokoškolskoj ustanovi juče okončan i treći upisni rok te da je prema prvim, nezvaničnim podacima upisano ukupno 1.100 brucoša.

- Ostalo je upražnjenih oko 900 mjesta, od kojih oko 500 na budžetu. Najviše slobodnih mjesta ostalo je na Filozofskom, Tehnološkom i Poljoprivrednom fakultetu - rekla je Ćevriz Nišić. Istakla je da svršeni srednjoškolci prilikom odabira fakulteta gledaju koliko vremena treba da čekaju sa određenom diplomom da bi se zaposlili.

- Cjelokupna situacija u društvu je takva da tržište rada diktira i upis na fakultete. Budući brucoši osluškuju potrebe tržišta kako bi upisali baš onaj smjer sa kojim će najbrže doći do radnog mjesta - rekla je Ćevriz Nišić.

Popunjene kvote

Prema podacima Univerziteta u Banjaluci već u prvom upisnom roku kvote su popunjene na Fakultetu bezbjednosnih nauka. Osim toga, kvote su ispunjene i na većini studijskih programa Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana