Стотине индекса остаће празно

Милијана Латиновић
Стотине индекса остаће празно

БАЊАЛУКА, ИСТОЧНО САРАЈЕВО - На бројним факултетима оба јавна универзитета у Републици Српској остаће празно стотине индекса, јер број слободних мјеста увелико премашује број пријављених за трећи уписни рок.

Они који нису успјели да упишу жељени факултет у прва два рока на неком од факултета бањалучког Универзитета трећу срећу окушаће данас, док су свршени средњошколци јуче имали посљедњу шансу за упис на жељени студиј Универзитета у Источном Сарајеву.

Према Одлуци о измјенама одлуке о броју студената који се уписују у прву годину студија првог и другог циклуса у академској 2021/22. години на јавним високошколским установама, која је објављена у Службеном гласнику РС, на бањалучком Универзитету планиран је упис 2.913, а на Универзитету у Источном Сарајеву 1.993 бруцоша.

Према подацима бањалучког Универзитета, послије два уписна рока право уписа у прву годину студија остварио је 2.081 кандидат. Из тога се види да је на факултетима остало још 832 слободна мјеста, а индекси још нису разграбљени ни на буџету.

Продекан за наставу на Природно-математичком факултету у Бањалуци Радослав Декић рекао је за “Глас Српске” да је у прва два рока на овом факултету уписано 80 студената те да је остало још око 190 мјеста.

- У првом уписном року попуњен је смјер информатика. По броју уписаних студената сљедећи је студијски програм биологија. На свих осам студијских програма имамо уписаних студената, али је евидентан благи пад у односу на протеклу академску годину. Има још слободних и буџетских мјеста - рекао је Декић.

Према подацима из студентске службе на овом факултету јуче у 13 часова имали су свега три пријављена кандидата за трећи уписни рок.

Са друге стране, благо повећање броја уписаних бруцоша у односу на прошлу академску годину биљеже на бањалучком Филолошком факултету. Декан тог факултета Биљана Бабић рекла је да су још у првом уписном року попуњена сва мјеста на енглеском, те да за трећи рок имају укупно четири кандидата, два за њемачки и два за српски.

- Охрабрује то што смо до сада уписали 20 бруцоша на српски језик, што је три пута више у односу на прошлу годину и то је доказ да чувамо национални предмет. С обзиром на демографска кретања и цјелокупну ситуацију немамо разлога за незадовољство. Лани смо уписали 97 бруцоша, сада 110 тако да разлога за оптимизам има - рекла је Бабићева. Додала је да је на овом факултету слободних око 80 мјеста, од чега око 50 на буџету.

Проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву Вера Ћевриз Нишић рекла је за “Глас Српске” да је на овој високошколској установи јуче окончан и трећи уписни рок те да је према првим, незваничним подацима уписано укупно 1.100 бруцоша.

- Остало је упражњених око 900 мјеста, од којих око 500 на буџету. Највише слободних мјеста остало је на Филозофском, Технолошком и Пољопривредном факултету - рекла је Ћевриз Нишић. Истакла је да свршени средњошколци приликом одабира факултета гледају колико времена треба да чекају са одређеном дипломом да би се запослили.

- Цјелокупна ситуација у друштву је таква да тржиште рада диктира и упис на факултете. Будући бруцоши ослушкују потребе тржишта како би уписали баш онај смјер са којим ће најбрже доћи до радног мјеста - рекла је Ћевриз Нишић.

Попуњене квоте

Према подацима Универзитета у Бањалуци већ у првом уписном року квоте су попуњене на Факултету безбједносних наука. Осим тога, квоте су испуњене и на већини студијских програма Медицинског факултета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана