Štamparija “Glasa” u novom pogonu

Svjetlana Tadić
Štamparija “Glasa” u novom pogonu

LAKTAŠI - Štamparija “Glasa Srpske” smještena u novoj proizvodnoj hali površine 2.000 kvadratnih metara u Mahovljanima kod Laktaša, u koju je kompanija “Nezavisne novine” uložila više od 2,5 miliona maraka, svečano je otvorena u utorak uveče uz prisustvo mnogobrojnih ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, koji je svečano u rad pustio štampariju, rekao je da je kompanija “Nezavisne novine” lider u nezavisnom novinarstvu, te da svaki dan pokazuje da će biti lider i u grafičkoj djelatnosti, ne samo u RS već i u široj regiji.

- Kompanija “Nezavisne novine” pokazala je kako u praksi funkcioniše Investiciono-razvojna banka koju je osnovala Vlada RS, te kako se sredstva kvalitetno ulažu i kako se zapošljavaju novi radnici - istakao je Radmanović.

Radmanović je, poželjevši srećan rad vlasnicima, grafičkim radnicima i novinarima “Glasa Srpske” i “Nezavisnih novina”, rekao da se otvaranjem ove štamparije u novom prostoru stvaraju bolji uslovi za rad, te da je to veliki događaj za grafičku djelatnost uopšte. 

Zamjenik direktora kompanije “Nezavisne novine” Aleksandar Kopanja podsjetio je da je konzorcijum “Nezavisne novine” i “Integral inženjering” 12. aprila 2008. godine kupio tri preduzeća iz sistema “Glasa Srpske”.

- Kupljeno je 49 odsto državnog kapitala u novinskom preduzeću “Glas Srpske”, te 62 odsto u preduzećima “Glas srpski - Grafika” i “Glas srpski - Trgovina” za 3,8 miliona maraka. Obavezali smo se da u ova preduzeća investiramo ukupno oko 4,35 miliona maraka u sljedeće tri godine, a rezultat toga je i ova investicija - kazao je Kopanja i dodao da je kupoprodajni ugovor podrazumijevao i zadržavanje postojećih radnika i zapošljavanje novih u idućih pet godina.

- Samo u štamparijama zapošljavamo oko 130 radnika, od toga u štampariji “Glasa” oko 80, a u štampariji “Nezavisnih” oko 50 radnika - naglasio je Kopanja.

Dodao je da nove prostorije stvaraju i mogućnosti za pravljenje sedmičnih ili mjesečnih izdanja novina, o čemu će uredništvo i menadžment u budućnosti odlučiti.

On je zahvalio na saradnji poslovnim partnerima, firmama “Grafotisak”, “Širbegović”, “Kaldera”, “Niskogradnja” i mnogim drugim.

Kompanija “Nezavisne novine” je 12. aprila 2008. godine kupila većinski paket akcija “Glasa Srpske” i od tada novim investicijama radi na unapređenju poslovanja novinske kuće.

 Otvaranju proizvodne hale štamparije “Glasa Srpske” prisustvovali su i predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić, više ministara u Vladi RS, te privrednici, političari, javni i kulturni radnici iz RS i Federacije BiH.

Štampanje

Šef proizvodnje u štampariji “Glasa Srpske” Aleksandar Babić rekao je da mašine u štampariji za jedan sat mogu da odštampaju 25.000 primjeraka novina.

Dodao je da su štamparske mašine među najmodernijim i da zadovoljavaju trenutne potrebe “Glasa Srpske”.

- Sigurno je da se nećemo zaustaviti na ovome i da će se i dalje unapređivati proizvodnja i uvoditi inovacije - istakao je Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana