Штампарија “Гласа” у новом погону

Свјетлана Тадић
Штампарија “Гласа” у новом погону

ЛAКТAШИ - Штампарија “Гласа Српске” смјештена у новој производној хали површине 2.000 квадратних метара у Маховљанима код Лакташа, у коју је компанија “Независне новине” уложила више од 2,5 милиона марака, свечано је отворена у уторак увече уз присуство многобројних личности из јавног, политичког и културног живота БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, који је свечано у рад пустио штампарију, рекао је да је компанија “Независне новине” лидер у независном новинарству, те да сваки дан показује да ће бити лидер и у графичкој дјелатности, не само у РС већ и у широј регији.

- Компанија “Независне новине” показала је како у пракси функционише Инвестиционо-развојна банка коју је основала Влада РС, те како се средства квалитетно улажу и како се запошљавају нови радници - истакао је Радмановић.

Радмановић је, пожељевши срећан рад власницима, графичким радницима и новинарима “Гласа Српске” и “Независних новина”, рекао да се отварањем ове штампарије у новом простору стварају бољи услови за рад, те да је то велики догађај за графичку дјелатност уопште. 

Замјеник директора компаније “Независне новине” Aлександар Копања подсјетио је да је конзорцијум “Независне новине” и “Интеграл инжењеринг” 12. априла 2008. године купио три предузећа из система “Гласа Српске”.

- Купљено је 49 одсто државног капитала у новинском предузећу “Глас Српске”, те 62 одсто у предузећима “Глас српски - Графика” и “Глас српски - Трговина” за 3,8 милиона марака. Обавезали смо се да у ова предузећа инвестирамо укупно око 4,35 милиона марака у сљедеће три године, а резултат тога је и ова инвестиција - казао је Копања и додао да је купопродајни уговор подразумијевао и задржавање постојећих радника и запошљавање нових у идућих пет година.

- Само у штампаријама запошљавамо око 130 радника, од тога у штампарији “Гласа” око 80, а у штампарији “Независних” око 50 радника - нагласио је Копања.

Додао је да нове просторије стварају и могућности за прављење седмичних или мјесечних издања новина, о чему ће уредништво и менаџмент у будућности одлучити.

Он је захвалио на сарадњи пословним партнерима, фирмама “Графотисак”, “Ширбеговић”, “Калдера”, “Нискоградња” и многим другим.

Компанија “Независне новине” је 12. априла 2008. године купила већински пакет акција “Гласа Српске” и од тада новим инвестицијама ради на унапређењу пословања новинске куће.

 Отварању производне хале штампарије “Гласа Српске” присуствовали су и предсједник Владе РС Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Никола Шпирић, више министара у Влади РС, те привредници, политичари, јавни и културни радници из РС и Федерације БиХ.

Штампање

Шеф производње у штампарији “Гласа Српске” Aлександар Бабић рекао је да машине у штампарији за један сат могу да одштампају 25.000 примјерака новина.

Додао је да су штампарске машине међу најмодернијим и да задовољавају тренутне потребе “Гласа Српске”.

- Сигурно је да се нећемо зауставити на овоме и да ће се и даље унапређивати производња и уводити иновације - истакао је Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана