Sindikalci za još veći minimalac, za poslodavce odluka Vlade loša

Marijana Miljić Bjelovuk
Sindikalci za još veći minimalac, za poslodavce odluka Vlade loša

BANjALUKA – U Savezu sindikata Srpske djelimično su zadovoljni odlukom Vlade RS o novom minimalcu, dok poslodavci u Srpskoj poručuju da je Vlada prekršila pravila odlukom o povećanju najniže plate.

Vlada Republike Srpske danas je donijela odluku o povećanju minimalne plate na 650 maraka, a ona će se primjenjivati od 1. juna.

- Inflacija je pojela povećanje najniže plate koje smo imali krajem prošle godine. Zbog toga smo mi tražili dalji rast minimalca. Naš zahtjev je bio da to iznosi 873 marke, koliko je potrebno izdvojiti za prehranu u sindikalnoj potrošačkoj korpi  - kaže za „Glas Srpske“ predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Dodala je da da na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta u petak poslodavci nisu htjeli da usvoje ni dnevni red te da  tvrde da uopšte ne treba ići ka povećanju najniže plate u Srpskoj.

- Svako povećanje za koje se izborimo sa teškom mukom uz protivljenje poslodavaca je dobro. Mi smo bili svjesni da nećemo dobaciti do te 873 marke, ali smo insistirali da iznos najniže plate poraste. Na kraju je minimalac povećan za deset odsto, koliko je i rast plata budžetskih korisnika  - poručila je Mišićeva.

Naglasila je da će dalje insistirati na rastu najniže plate u Srpskoj, te da je potrebno u ovoj godini još jednom povećati platu.

- Moramo da idemo i na vanredna povećanja i da bar dostignemo iznos koji je minimalan da bi se izdvojio novac za prehranu. Kako raste inflacija moraju da se povećavaju i plate. Rast najniže plate u Srpskoj poguraće i rast ostalih plata u realnom sektoru, što je glavni razlog zbog čega su poslodavci bili protiv rasta minimalca  - naglasila je Mišićeva i dodala da poslodavci u Srpskoj na najnižu platu treba da isplate i minuli rad ali i topli obrok u neto iznosu od osam maraka za svaki radni dan koji radnik provede na poslu, a nema obezbjeđenu ishranu na radnom mjestu.

Poslodavci u Srpskoj poručuju da je Vlada prekršila pravila odlukom o povećanju minimalca u Srpskoj.

- Time su na sebe preuzeli svu odgovornost za sve negativne posljedice te odluke. Šta? Sada ćemo doći u situaciju da ćemo svaki mjesec  utvrđivati najnižu platu. Nije rađena nikakva analiza niti šta pričano. Sve je urađeno pro forme – naveo je Trivić.

Naglasio je da minimalna plata u Srpskoj sada zapravo nije ispod 850 do 900 maraka ukupno sa minulim radom, toplim obrokom i prevozom.

- Toliko to ispadne na kraju. Ova odluka mogla bi natjerati poslodavce da se vrate u sivu zonu. Pitanje je veliko kuda će ovo sve odvesti, ali siguran sam da će ova odluka Vlade Srpske jedan dio poslodavaca gurnuti u veliki problem – poručio je Trivić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana