Синдикалци за још већи минималац, за послодавце одлука Владе лоша

Маријана Миљић Бјеловук
Синдикалци за још већи минималац, за послодавце одлука Владе лоша

БАЊАЛУКА – У Савезу синдиката Српске дјелимично су задовољни одлуком Владе РС о новом минималцу, док послодавци у Српској поручују да је Влада прекршила правила одлуком о повећању најниже плате.

Влада Републике Српске данас је донијела одлуку о повећању минималне плате на 650 марака, а она ће се примјењивати од 1. јуна.

- Инфлација је појела повећање најниже плате које смо имали крајем прошле године. Због тога смо ми тражили даљи раст минималца. Наш захтјев је био да то износи 873 марке, колико је потребно издвојити за прехрану у синдикалној потрошачкој корпи  - каже за „Глас Српске“ предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Додала је да да на сједници Економско-социјалног савјета у петак послодавци нису хтјели да усвоје ни дневни ред те да  тврде да уопште не треба ићи ка повећању најниже плате у Српској.

- Свако повећање за које се изборимо са тешком муком уз противљење послодаваца је добро. Ми смо били свјесни да нећемо добацити до те 873 марке, али смо инсистирали да износ најниже плате порасте. На крају је минималац повећан за десет одсто, колико је и раст плата буџетских корисника  - поручила је Мишићева.

Нагласила је да ће даље инсистирати на расту најниже плате у Српској, те да је потребно у овој години још једном повећати плату.

- Морамо да идемо и на ванредна повећања и да бар достигнемо износ који је минималан да би се издвојио новац за прехрану. Како расте инфлација морају да се повећавају и плате. Раст најниже плате у Српској погураће и раст осталих плата у реалном сектору, што је главни разлог због чега су послодавци били против раста минималца  - нагласила је Мишићева и додала да послодавци у Српској на најнижу плату треба да исплате и минули рад али и топли оброк у нето износу од осам марака за сваки радни дан који радник проведе на послу, а нема обезбјеђену исхрану на радном мјесту.

Послодавци у Српској поручују да је Влада прекршила правила одлуком о повећању минималца у Српској.

- Тиме су на себе преузели сву одговорност за све негативне посљедице те одлуке. Шта? Сада ћемо доћи у ситуацију да ћемо сваки мјесец  утврђивати најнижу плату. Није рађена никаква анализа нити шта причано. Све је урађено про форме – навео је Тривић.

Нагласио је да минимална плата у Српској сада заправо није испод 850 до 900 марака укупно са минулим радом, топлим оброком и превозом.

- Толико то испадне на крају. Ова одлука могла би натјерати послодавце да се врате у сиву зону. Питање је велико куда ће ово све одвести, али сигуран сам да ће ова одлука Владе Српске један дио послодаваца гурнути у велики проблем – поручио је Тривић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана