Prioritet Ministarstva zaštita od poplava u Semberiji

Ljiljana Aleksić
Prioritet Ministarstva zaštita od poplava u Semberiji

Bijeljina - Tender za nastavak uređenja korita rijeke Janje u Semberiji biće raspisan naredne sedmice, rečeno je u petak nakon sastanka ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića i gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića.

Pašalić je u Bijeljini rekao da postoje kašnjenja kada je u pitanju početak izgradnje drinskog nasipa i da je neophodno maksimalno angažovanje jer je riječ o osjetljivom području koje je teško stradalo u poplavama 2010. i 2014. godine.

Pašalić je rekao da će nastavak uređenja korita Janje u dužini od 1,8 kilometara i vrijednosti oko pet miliona KM biti finansiran iz sredstava Svjetske banke i najavio da će u narednom periodu često biti prisutan u Semberiji jer je ova regija jedno od najvažnijih poljoprivrednih područja u Srpskoj.

- Razgovarali smo o zaštiti od poplava, kao i o toku razgovora sa mještanima u vezi s izuzimanjem zemljišta - pojasnio je Pašalić. Prema njegovim riječima, mještani će biti zadovoljni bez obzira na to da li će biti riječ o eksproprijaciji ili zamjeni zemljišta za drinski nasip, čija će dužina iznositi oko 34 kilometra, a vrijednost radova je oko 21 milion maraka. Pašalić je naveo da je sa Mićićem razgovarao i o projektu navodnjavanja u selu Crnjelovo jer se krenulo sa realizacijom velikog projekta kojim će biti zahvaćeno oko 8.000 hektara.

- U prvoj fazi taj projekat će obezbijediti sistem za navodnjavanje oko 400 hektara, sa procijenjenom vrijednosti oko 3,8 miliona KM, a obaveza Gradske uprave je 15 odsto od ovog iznosa - rekao je Pašalić, napominjući da do 15. februara traje javni poziv, a u martu se očekuje početak radova.

Mićić je naveo da treba nastaviti razgovore sa mještanima Janje u vezi s eksproprijacijom kada je riječ o projektu uređenja korita rijeke Janje, a posebno izgradnje drinskog nasipa. Mićić je naveo da je za početak izgradnje tog nasipa potrebno eksproprisati 126 parcela od ušća rijeke Janje do ušća kanala Dašnica, odnosno 15 hektara zemljišta.

- Obezbijedili smo dio sredstava za eksproprijaciju, a dogovoreno je da uporedo s tim uradimo i obaloutvrde u tom dijelu rijeke Drine - rekao je Mićić.

Savski nasip

Boris Pašalić je u petak u Bijeljini izjavio da se može očekivati da će u naredne dvije godine potpuno biti rekonstruisan savski nasip na teritoriji RS.

On je nakon prvog radnog sastanka sa direktorom “Voda Srpske” Milanom Kikićem rekao da je posebna pažnja na sastanku bila posvećena realizaciji projekta hitnih mjera zaštite od poplava, čija je vrijednost oko 100 miliona KM.

- Do sada je realizovano oko 50 projekata čija je vrijednost oko 60 miliona KM i mi ćemo u narednih nekoliko godina završiti te aktivnosti, procjena je u naredne dvije godine - rekao je Pašalić i dodao da se na tome neće stati i da su već u toku razgovori sa potencijalnim partnerima o novim projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana