Prezentovana dostignuća u formiranju tarifa

M. Č.
Prezentovana dostignuća u formiranju tarifa

Banjaluka - Udruženje aktuara RS organizovalo je u saradnji sa Agencijom za osiguranje RS i Međunarodnim udruženjem aktuara odnosno sekcijom aktuari bez granica seminar čiji je cilj bio da se prezentuju najnovija dostignuća u metodologijama formiranja tarifa osiguranja u neživotnim osiguranjima.

Specijalistički seminar, međunarodnog karaktera pod nazivom "Praktični pristup metodologiji formiranja tarifa osiguranja" održan je 19. i 20. marta 2015. godine, a predavač je bio Naser Hadidi, sa  Univerziteta Viskonsin iz SAD, koji je i član Američke aktuarske akademije.

Predsjednik Udruženja aktuara RS Predrag Kovačević istakao je da je tema seminara bilo formiranje tarifa u neživotnim osiguranjima prvenstveno zbog najavljene liberalizacije tarifa u obaveznom osiguranju od autoodgovornosti u RS.

- Cilj je bio dodatna obuka aktuara i priprema za proces formiranja tarifa u svakom osiguravajućem društvu od momenta kada to bude dozvoljeno. Nadamo se da će seminar pozitivno uticati na razvoj kompletne struke - kazao je on.

Dodao je da u RS trenutno sva osiguravajuća društva koriste zajednički tarifni sistem koji je donijela Agencija za osiguranje RS,  a da bi liberalizacija značila da svako društvo može da podijeli rizik onako kako misli da je najbolje i da na taj način ostvaruje prednosti na tržištu.

Na seminaru je učestvovalo četrdesetak aktuara iz RS, FBiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Agencija za osiguranje i Udruženje aktuara u budućnosti će organizovati više seminara međunarodnog karaktera radi zajedničke regionalne saradnje u području edukacije, a u cilju razvoja tržišta osiguranja.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana