Poslovni forum u Banjaluci: Privrednici Srpske i Mađarske dogovaraju poslove

Anita Janković Rečević
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - U Banjaluci je u toku Poslovni forum kojem prisustvuju brojni domaći i mađarski privrednici s ciljem jačanja poslovnih veza i ekonomije dvije zemlje.

Današnji događaj kruna je dobrih odnosa Republike Srpske i Mađarske čija je delegacija koju predvodi premijer te zemlje Viktor Orban u dvodnevnoj posjeti našoj Republici.

Generalni direktor mađarske Agencije HEPA Gabor Jenei rekao je da su u Banjaluku doputovali predstavnici 24 firme mahom iz oblasti energetike, vodoprivrede i poljoprivrede.

- Riječ je o kompanijama koje imaju potencijal za izvoz tehnologije i kapitala. U našoj zemlji je mnogo preduzeća koje su zainteresovana za privrednu saradnju sa Srpskom. Predviđam da će nakon današnjeg postignutog sporazuma saradnja naših preduzeća krenuti u talasima - rekao je Janei.

Imre Kiš, predstavnik i rukovodilac firme “Kite”, koja je na tržištu prisutna 50 godina, kaže da im je stečeno iskustvo i kapital u prethodnim decenijama omogućilo da šire poslovanje u regionu.

- U 2020. godini smo u BiH osnovali ćerku firmu i naš cilj je da trgovinsko tehnologijom pomognemo svim privrednicima koji posluju sa nama- rekao je Kiš.

Potpredsjendik Unije poslodavaca Republike Srpske i vlasnik kompanije “Petroprojekt” iz Bratunca Janko Petrović istakao je da izvoze svoje proizvode u vise od 25 zemalja među kojima je i Mađarska.

- Ovaj forum za nas je veoma značajan. Nastojimo razmjeniti dosta ideja i upoznati novih budućih klijenata- rekao je Petrović koji se zahvalio funkcionerima dviju zemalja na ukazanoj prilici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana