Počinje ljetno računanje vremena

GS
Foto: Ilustracija

Ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu pomjeranjem za jedan sat unaprijed pa se tako vrijeme u dva sata ujutro računa kao tri sata ujutro.

Pomjeranjem za jedan sat unaprijed u nedjelju rano ujutro počinje ljetno računanje vremena, koje će trajati do 29. oktobra.

Ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, odnosno ove godine 29. oktobra, pomjeranjem za jedan sat unatrag, kada će se tri sata ujutro računati kao dva sata ujutro.

Rasprave o ukidanju pomjeranja sata
Brisel je 2018. pokrenuo javnu raspravu o ukidanju pomjeranja sata na nivou EU u kojoj je učestvovalo 4,6 miliona evropskih građana, od kojih je 84 odsto podržalo ukidanje ove prakse.

Primjena direktive koju je 2019. izglasao Evropski parlament, a koja bi okončala praksu usklađenog pomjeranja sata na nivou EU-a, odnosno omogućila državama članicama da odaberu vlastiti način računanja vremena i odluče hoće li zadržati zimsko računanje vremena ili preći na ljetno računanje vremena, trebala je početi 1. aprila 2021. godine, ali to se nije dogodilo.

Ljetno računanje vremena u Evropskoj uniji je na snazi ​​od 1980. godine, a njene članice razvrstane su u tri različite vremenske zone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana