Почиње љетно рачунање времена

ГС
Foto: Илустрација

Љетно рачунање времена почиње посљедње недјеље у марту помјерањем за један сат унапријед па се тако вријеме у два сата ујутро рачуна као три сата ујутро.

Помјерањем за један сат унапријед у недјељу рано ујутро почиње љетно рачунање времена, које ће трајати до 29. октобра.

Љетно рачунање времена завршава посљедње недјеље у октобру, односно ове године 29. октобра, помјерањем за један сат унатраг, када ће се три сата ујутро рачунати као два сата ујутро.

Расправе о укидању помјерања сата
Брисел је 2018. покренуо јавну расправу о укидању помјерања сата на нивоу ЕУ у којој је учествовало 4,6 милиона европских грађана, oд којих је 84 одсто подржало укидање ове праксе.

Примјена директиве коју је 2019. изгласао Европски парламент, а која би окончала праксу усклађеног помјерања сата на нивоу ЕУ-а, односно омогућила државама чланицама да одаберу властити начин рачунања времена и одлуче хоће ли задржати зимско рачунање времена или прећи на љетно рачунање времена, требала је почети 1. априла 2021. године, али то се није догодило.

Љетно рачунање времена у Европској унији је на снази ​​од 1980. године, а њене чланице разврстане су у три различите временске зоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана