Peticija za reviziju presude mladobosancima

R. T.
Peticija za reviziju presude mladobosancima

Višegrad - Odjeljenje za istoriju Andrićevog instituta u Višegradu od danas će početi sakupljanje potpisa na narodnu peticiju u Srpskoj i FBiH za reviziju presude četvorici pripadnika "Mlade Bosne", među kojima je bio i Gavrilo Princip, da bi bila izvršena revizija presude mladobosancima.

Ovo je istaknuto juče u Andrićevom institutu u Andrićgradu, gdje je promovisan drugi broj publikacije "Istorijske sveske", koji je uredila redakcija Odjeljenja za istoriju ovog instituta.

Centralna tema ovog broja je stenogram završene riječi i odbrane četvorice osuđenih mladobosanaca u atentatu na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njihovog advokata Rudolfa Cistlera, u kojoj je on dokazivao da je presuda nelegitimna i pravno neutemeljena. Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica je rekao da ta presuda nije bila punopravna i da će se poslije peticije Sudu BiH u Sarajevu uručiti zahtjev za reviziju procesa.

- Logično je da se revizija održi u mjestu gdje je atentatorima i suđeno u Sarajevu - dodao je Kusturica i istakao da je presuda bila nevalidna, jer su mladobosanci atentat izvršili na okupiranoj teritoriji, koja pravno nije bila suverenitet Austrougarske monarhije. Kusturica se zapitao kakav je to sud koji nije primio žalbu na presudu.

- Cistlera je na ulicama čekala sarajevska rulja ili fakir fukara da ga linčuje, pa je on iz sudnice zgrade suda iznesen u buretu za ulje - podsjetio je Kusturica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana