Ombudsman: Još nije razvijena svijest o mogućnostima lica sa invaliditetom

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Ombudsmani za ljudska prava istakli su da u BiH još nije dovoljno razvijena svijest o potrebama i mogućnostima lica sa invaliditetom, posebno jer se sistem procjene zdravstvenog stanja tih lica zasniva na medicinskim, a ne na socijalnim kriterijumima.

"Fokus procjene je na tome šta osoba sa invaliditetom ne može obavljati, a ne šta može", navodi se u saopštenju Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH povodom 3. decembra, Međunarodnog dana lica sa invaliditetom.

Takva lica se nerijetko suočavaju sa diskriminacijom po osnovu invaliditeta, kao i sa predrasudama, naročito prilikom traženja zaposlenja.

Istraživanje koje su ombudsmani sproveli za potrebe izrade dokumenta "Specijalni izvještaj o efikasnosti zakonskih rješenja o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom u BiH" pokazalo je da poslodavci imaju predrasude u vezi sa zapošljavanjem lica sa invaliditetom jer smatraju da ta lica ne mogu adekvatno obavljati poslove na radnom mjestu.

"Pandemija virusa korona uticala je na više dimenzija dobrobiti djece, posebno one sa smetnjama u razvoju, produbila je već postojeće nejednakosti i razotkrila stepen isključenosti lica sa invaliditetom", navodi se u saopštenju i dodaje da je pandemija pokazala da je imperativ rad na inkluziji ovih lica.

Ombudsmani BiH pozvali su sve relevantne faktore u BiH na bezuslovnu primjenu međunarodnih standarda koje je BiH ratifikovala, kao i realizaciju preporuka UN Komiteta za prava lica sa invaliditetom.

U saopštenju je naglašen i značaj participacije lica sa invaliditetom u procesima donošenja odluka organa vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana