Омбудсман: Још није развијена свијест о могућностима лица са инвалидитетом

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Омбудсмани за људска права истакли су да у БиХ још није довољно развијена свијест о потребама и могућностима лица са инвалидитетом, посебно јер се систем процјене здравственог стања тих лица заснива на медицинским, а не на социјалним критеријумима.

"Фокус процјене је на томе шта особа са инвалидитетом не може обављати, а не шта може", наводи се у саопштењу Институције омбудсмана за људска права БиХ поводом 3. децембра, Међународног дана лица са инвалидитетом.

Таква лица се неријетко суочавају са дискриминацијом по основу инвалидитета, као и са предрасудама, нарочито приликом тражења запослења.

Истраживање које су омбудсмани спровели за потребе израде документа "Специјални извјештај о ефикасности законских рјешења о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом у БиХ" показало је да послодавци имају предрасуде у вези са запошљавањем лица са инвалидитетом јер сматрају да та лица не могу адекватно обављати послове на радном мјесту.

"Пандемија вируса корона утицала је на више димензија добробити дјеце, посебно оне са сметњама у развоју, продубила је већ постојеће неједнакости и разоткрила степен искључености лица са инвалидитетом", наводи се у саопштењу и додаје да је пандемија показала да је императив рад на инклузији ових лица.

Омбудсмани БиХ позвали су све релевантне факторе у БиХ на безусловну примјену међународних стандарда које је БиХ ратификовала, као и реализацију препорука УН Комитета за права лица са инвалидитетом.

У саопштењу је наглашен и значај партиципације лица са инвалидитетом у процесима доношења одлука органа власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана