Janković: Centralni odred bio okosnica Specijalne brigade policije

Srna
Foto: Srna

ZVORNIK - Centralni odred Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske obilježio je danas u Zvorniku 32 godine od formiranja u okviru čega je služen parastos i položeni vijenci na spomen-ploču poginulim pripadnicima, te poručeno da će ideal slobode i Republika Srpska živjeti sve dok bude sjećanja na saborce koji su položili živote za Srpsku.

Predsjednik Udruženja pripadnika Centralnog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske Željko Janković rekao je novinarima da je Centralni odred bio okosnica Specijalne brigade policije i MUP-a, čije je jedno od sjedišta bilo i u Zvorniku.

“Ovđe u Zvorniku se nalazi i spomen-ploča 12 poginulih pripadnika Centralnog odreda kojih se uvijek sjetimo i sa porodicama poginulih eociramo uspomene”, naveo je Janković.

On je istakao da se preživjeli pripadnici Centralnog odreda uvijek sjećaju tih vremena kada su dijelili sve što su imali, radili u oteženim uslovima, ali izdržali i odbranili Republiku Srpsku.

Navodeći da je Centralni odred obišao sva ratišta, Janković je rekao da je nakon oslobađanja Škole unutrašnjih poslova na Vracama Centralni odred učestvovao na sarajevskom ratištu, nakon čega je počeo da se proširuje i stvara veće jedinice, da bude operativniji, da bi vremenom bilo formirano 10 odreda, od kojih je bio jedan centralni.

“Centralni odred je bio jedna od najmobilnijih jedinica, nije bio vezan ni za jednu opštinu ili jedno mjesto, nego je bio angažovan na republičkom nivou i učestvovao na ratištima prema operativnim potrebama”, rekao je Janković.

Zamjenik komandanta Specijalne brigade policije Miroslav Marić rekao je da je ova brigada u datom momentu učinila maksimalno sve što je mogla i da su njeni učesnici ponosni na sve što su dali i što je od njih traženo.

“Sada sa ponosom gledamo razvijanje Republike Srpske i nadam se da ćemo dugo godina da baštinimo ono najbolje kroz šta smo prošli, da se sastajemo i da čuvamo Republiku Srpsku”, istakao je Marić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je danas služen parastos i prislužene svijeće povodom 32 godine od osnivanja Centralnog odreda Sepcijalne brigade, moleći se za duše onih koji su bili hrabri i dali živote za Republiku Srpsku.

“Naša je obaveza da ih se sjećamo i da gajimo kulturu sjećanja na njih, prenoseći je na mlađe generacije”, istakao je Ostojić i naglasio da će ideal slobode i Republika Srpska živjeti sve dok bude sjećanja na saborce koji su položili živote za slobodu i za Republiku Srpsku.

On je rekao da je Centralni odred Specijalne brigade policije, kao sastavni dio Vojske Republike Srpske, svojim životima i dijelovima tijela označio granice Republike Srpske.

“Žrtve koje su dali Centralni odred, Specijalna brigada policije, kao i sve žrtve koje je dala Republika Srpska za slobodu, obavezuju sve nas da radimo na slozi i jedinstvu kao imerativu da bismo sačuvali Srpsku i time bar malo vratili dug prema onima kojih više nema, kao i prema nama preživjelima, da bi buduće generacije živjele u slobodi”, rekao je Ostojić.

Centralni odred Specijalne brigade policije formiran je 4. aprila, ali budući da je istog datuma i Dan policije Republike Srpske, ovaj odred obilježava svoj dan osnivanja u prvoj neđelji poslije 4. aprila.

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih policajaca, predstavnici Centralnog odreda Specijalne brigade policije, grada Zvornika, zvorničke Policijske uprave i predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te predstavnici Udruženja veterana crvenih beretki Srbije i Udruženja veterana Žandarmerije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana