Јанковић: Централни одред био окосница Специјалне бригаде полиције

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК - Централни одред Специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске обиљежио је данас у Зворнику 32 године од формирања у оквиру чега је служен парастос и положени вијенци на спомен-плочу погинулим припадницима, те поручено да ће идеал слободе и Република Српска живјети све док буде сјећања на саборце који су положили животе за Српску.

Предсједник Удружења припадника Централног одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске Жељко Јанковић рекао је новинарима да је Централни одред био окосница Специјалне бригаде полиције и МУП-а, чије је једно од сједишта било и у Зворнику.

“Овђе у Зворнику се налази и спомен-плоча 12 погинулих припадника Централног одреда којих се увијек сјетимо и са породицама погинулих еоцирамо успомене”, навео је Јанковић.

Он је истакао да се преживјели припадници Централног одреда увијек сјећају тих времена када су дијелили све што су имали, радили у отеженим условима, али издржали и одбранили Републику Српску.

Наводећи да је Централни одред обишао сва ратишта, Јанковић је рекао да је након ослобађања Школе унутрашњих послова на Врацама Централни одред учествовао на сарајевском ратишту, након чега је почео да се проширује и ствара веће јединице, да буде оперативнији, да би временом било формирано 10 одреда, од којих је био један централни.

“Централни одред је био једна од најмобилнијих јединица, није био везан ни за једну општину или једно мјесто, него је био ангажован на републичком нивоу и учествовао на ратиштима према оперативним потребама”, рекао је Јанковић.

Замјеник команданта Специјалне бригаде полиције Мирослав Марић рекао је да је ова бригада у датом моменту учинила максимално све што је могла и да су њени учесници поносни на све што су дали и што је од њих тражено.

“Сада са поносом гледамо развијање Републике Српске и надам се да ћемо дуго година да баштинимо оно најбоље кроз шта смо прошли, да се састајемо и да чувамо Републику Српску”, истакао је Марић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да је данас служен парастос и прислужене свијеће поводом 32 године од оснивања Централног одреда Сепцијалне бригаде, молећи се за душе оних који су били храбри и дали животе за Републику Српску.

“Наша је обавеза да их се сјећамо и да гајимо културу сјећања на њих, преносећи је на млађе генерације”, истакао је Остојић и нагласио да ће идеал слободе и Република Српска живјети све док буде сјећања на саборце који су положили животе за слободу и за Републику Српску.

Он је рекао да је Централни одред Специјалне бригаде полиције, као саставни дио Војске Републике Српске, својим животима и дијеловима тијела означио границе Републике Српске.

“Жртве које су дали Централни одред, Специјална бригада полиције, као и све жртве које је дала Република Српска за слободу, обавезују све нас да радимо на слози и јединству као имеративу да бисмо сачували Српску и тиме бар мало вратили дуг према онима којих више нема, као и према нама преживјелима, да би будуће генерације живјеле у слободи”, рекао је Остојић.

Централни одред Специјалне бригаде полиције формиран је 4. априла, али будући да је истог датума и Дан полиције Републике Српске, овај одред обиљежава свој дан оснивања у првој неђељи послије 4. априла.

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положиле породице погинулих полицајаца, представници Централног одреда Специјалне бригаде полиције, града Зворника, зворничке Полицијске управе и представници организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те представници Удружења ветерана црвених беретки Србије и Удружења ветерана Жандармерије Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана