Farmerima gori pod nogama, rješenje hitan izvoz

Anita Janković-Rečević
Farmerima gori pod nogama, rješenje hitan izvoz

BIJELjINA - Proizvođači tovne junadi u RS i BiH na farmama trenutno imaju hiljade grla koja nemaju kome prodati, zbog čega su zaprijetili izlaskom na ulicu i blokadom granica ukoliko u roku od sedam dana ne dobiju konkretan odgovor da li će biti izvoza goveda na koji čekaju već pola godine.

Zaključak je to predstavnika udruženja poljoprivrednika iz RS, FBiH i Brčko distrikta koji su juče u Bijeljini održali sastanak. 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Savo Bakajlić istakao je da od ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu Mirka Šarovića traže da se jasno izjasni ima li išta od izvoza tovne junadi.

- Ako nam institucije sad ne pomognu, onda nam i ne trebaju. Šarovića smo pozvali na sastanak, ali se nije odazvao, niti je došao iko iz Ministarstva spoljne trgovine - rekao je Bakajlić i apelovao na nadležne da hitno riješe ovaj gorući problem koji ugrožava egzistenciju na selu. 

Bakajlić je rekao da je oko 5.000 bikova dostiglo težinu od tone i ukoliko ne budu hitno prodati, prijeti im uginuće, navodeći da su već dva goveda uginula.

- Ne možemo više čekati, ako za sedam dana ne dobijemo odgovor koji čekamo od maja, mi ćemo odjaviti svoja gazdinstva i izaći na ulicu i na granice. Prije pet godina u Semberiji je bilo 12.000 poljoprivrednih gazdinstava, a danas svega 3.000. Ako nam ne pomognu, neće biti ni toliko - upozorio je Bakajlić. 

Mjeru Vlade RS o interventnom otkupu junadi u vrijednosti od dva miliona KM ocijenio je dobrom, ali je istakao da je trebalo da bude donesena mnogo ranije.

- Ono što nam smeta je što se nagrađuju prerađivači i klaoničari koji su meso stalno uvozili iz inostranstva i zemalja regiona, a nisu kupovali od nas. To je naša zamjerka iako mjeru podržavamo i nadamo se da će biti sprovedena u narednih desetak dana - kazao je Bakajlić. 

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Dragan Knežević rekao je, nakon sastanka sa farmerima, da će interventni otkup početi naredne sedmice, nakon što odluka bude objavljena u “Službenom glasniku RS”.

- To je dobra i korisna mjera koja će dati rezultate, a do kraja januara planiran je otkup više od 4.000 životinja za klanje i 4.000 životinja za izvoz, ako budu stvoreni uslovi za to - najavio je on.

Knežević je naveo da je za interventni otkup zainteresovano 15 klaonica u Srpskoj i istakao da cijena ne može biti ispod 3,9 KM po kilogramu.

On je ukazao da je većina farmera koji se bave uzgojem tovne junadi u BiH  iz Republike Srpske, te da su oni u vrlo teškoj situaciji jer je onemogućen izvoz.
 

Zaštitne mjere 

Predstavnici poljoprivrednih udruženja u RS i BiH godinama traže zaštitu domaće proizvodnje, ali uprkos brojnim apelima i inicijativama, o tom pitanju do sada ništa nije urađeno.

- Resorni ministar Boris Pašalić se na nivou BiH dogovarao o ograničavanju uvoza junećeg mesa kako bi bila stabilizovana situacija na domaćem tržištu, a Vlada RS se odlučila za mjeru interventnog otkupa - kazao je Dragan Knežević. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana