Фармерима гори под ногама, рјешење хитан извоз

Анита Јанковић-Речевић
Фармерима гори под ногама, рјешење хитан извоз

БИЈЕЉИНА - Произвођачи товне јунади у РС и БиХ на фармама тренутно имају хиљаде грла која немају коме продати, због чега су запријетили изласком на улицу и блокадом граница уколико у року од седам дана не добију конкретан одговор да ли ће бити извоза говеда на који чекају већ пола године.

Закључак је то представника удружења пољопривредника из РС, ФБиХ и Брчко дистрикта који су јуче у Бијељини одржали састанак. 

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Саво Бакајлић истакао је да од министра спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату Мирка Шаровића траже да се јасно изјасни има ли ишта од извоза товне јунади.

- Ако нам институције сад не помогну, онда нам и не требају. Шаровића смо позвали на састанак, али се није одазвао, нити је дошао ико из Министарства спољне трговине - рекао је Бакајлић и апеловао на надлежне да хитно ријеше овај горући проблем који угрожава егзистенцију на селу. 

Бакајлић је рекао да је око 5.000 бикова достигло тежину од тоне и уколико не буду хитно продати, пријети им угинуће, наводећи да су већ два говеда угинула.

- Не можемо више чекати, ако за седам дана не добијемо одговор који чекамо од маја, ми ћемо одјавити своја газдинства и изаћи на улицу и на границе. Прије пет година у Семберији је било 12.000 пољопривредних газдинстава, а данас свега 3.000. Ако нам не помогну, неће бити ни толико - упозорио је Бакајлић. 

Мјеру Владе РС о интервентном откупу јунади у вриједности од два милиона КМ оцијенио је добром, али је истакао да је требало да буде донесена много раније.

- Оно што нам смета је што се награђују прерађивачи и клаоничари који су месо стално увозили из иностранства и земаља региона, а нису куповали од нас. То је наша замјерка иако мјеру подржавамо и надамо се да ће бити спроведена у наредних десетак дана - казао је Бакајлић. 

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Драган Кнежевић рекао је, након састанка са фармерима, да ће интервентни откуп почети наредне седмице, након што одлука буде објављена у “Службеном гласнику РС”.

- То је добра и корисна мјера која ће дати резултате, а до краја јануара планиран је откуп више од 4.000 животиња за клање и 4.000 животиња за извоз, ако буду створени услови за то - најавио је он.

Кнежевић је навео да је за интервентни откуп заинтересовано 15 клаоница у Српској и истакао да цијена не може бити испод 3,9 КМ по килограму.

Он је указао да је већина фармера који се баве узгојем товне јунади у БиХ  из Републике Српске, те да су они у врло тешкој ситуацији јер је онемогућен извоз.
 

Заштитне мјере 

Представници пољопривредних удружења у РС и БиХ годинама траже заштиту домаће производње, али упркос бројним апелима и иницијативама, о том питању до сада ништа није урађено.

- Ресорни министар Борис Пашалић се на нивоу БиХ договарао о ограничавању увоза јунећег меса како би била стабилизована ситуација на домаћем тржишту, а Влада РС се одлучила за мјеру интервентног откупа - казао је Драган Кнежевић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана