Domaći mljekari biće zaštićeni

Marina Čigoja
Domaći mljekari biće zaštićeni

Banjaluka - Ministri poljoprivrede RS i FBiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izrazili su uvjerenje da će BiH od 9. septembra moći izvoziti mlijeko u EU te poručili da će, ako do toga ne dođe, BiH iskoristiti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju da zaštiti svoje proizvođače.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić razgovarao je u petak u Banjaluci sa Šarovićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem.

Oni su izrazili očekivanje da do uvođenja kontramjera neće doći i da će BiH već od 9. septembra, kada će komitet Evropske komisije razmatrati žalbu Hrvatske zbog koje je BiH zabranjen izvoz u EU, moći da izvozi. Pozvali su i građane da kupuju domaće mlijeko i na taj način podrže domaću proizvodnju.

Šarović je rekao da nema nikakvog razloga da se udovolji žalbi Hrvatske, jer je mlijeko koje se proizvodi u BiH istog ili boljeg kvaliteta od mlijeka koje dolazi iz Hrvatske. Najavio je da BiH ima spremne mjere ukoliko se, ipak, udovolji zahtjevu Hrvatske, a  na pitanje novinara da li to podrazumijeva i zabranu uvoza iz te zemlje, rekao je da su sve opcije otvorene.

- BiH, kao i Hrvatska, ima pravo da štiti svoje proizvođače. Svaka opcija je otvorena, ali nadam se da o tome nećemo razgovarati poslije 9. septembra - rekao je Šarović.

On je istakao da je u BiH 2014. godine uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda oko 15 miliona kilograma, a da iz BiH nije izašao nijedan kilogram. 

Mirjanić je istakao da je na sastanku dogovoreno da se intenziviraju aktivnosti u pravcu skidanja zabrane izvoza mlijeka, te da su preduzete mnoge mjere nadležnih institucija.

- Preduzimaćemo i unutrašnje mjere koje se odnose na stvaranje uslova za još veći broj farmi i mljekara koje bi mogle biti kandidovane za izvoz mlijeka, kao i na to da posebno obratimo pažnju na sve što je bitno za one koji učestvuju u lancu izvoza - rekao je Mirjanić.

Dedić je pozvao građane BiH da kupuju mlijeko domaćih proizvođača, bez obzira na to u kom dijelu BiH je proizvedeno.

Izvoz mlijeka iz BiH u EU trebalo je da krene 26. avgusta, ali je isti dan stopiran nakon što se Hrvatska žalila Evropskoj komisiji na odluku o odobravanju izvoza mlijeka iz BiH u EU.

Plavi dizel

Mirko Šarović je rekao da će ova tri ministra uputiti Savjetu ministara Bih zajedničku inicijativu za uvođenje plavog dizela na nivou BiH i da bi zakonska rješenja za njegovo uvođenje mogla biti usvojena do kraja godine.

- Narednih dana ćemo uputiti inicijativu. Prvi put se ova inicijativa pokreće na ovakav način i veliki smo optimisti - rekao je Šarović.

Izvoz u Tursku

Komentarišući moguće odobravanje dozvole aerodromu u Tuzli za kargo saobraćaj, Šarović je rekao da  nema razloga da neko ko ispunjava uslove ne aplicira za izvoz mesa, ali da će on voditi računa da banjalučki Aerodrom i dalje ima posla u vezi sa izvozom svježeg mesa u Tursku.

- U pregovorima sa Turskom obezbijedili smo izvoz svježih 15.000 tona mesa u tu zemlju, ali ćemo ovo pitanje ugraditi u sporazum o slobodnoj trgovini tako da izvoz neće biti ograničen na jednu godinu, kao što je sada, nego će biti neograničen - rekao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana