Cilj opšti kolektivni ugovor do kraja mjeseca

M. L.
Cilj opšti kolektivni ugovor do kraja mjeseca

Banjaluka - Predstavnici Vlade Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca i Saveza sindikata pokušaće da se do kraja mjeseca dogovore o opštem kolektivnom ugovoru za sve radnike, a ukoliko ne uspiju, biće pristupljeno izradi granskih ugovora, dogovoreno je juče u Banjaluci na sastanku socijalnih partnera.

Novi Zakon o radu na snazi je nepune tri godine, a isto toliko radnici u realnom sektoru nemaju potpisan opšti kolektivni ugovor.

- Zaposleni u administraciji imaju potpisane kolektivne ugovore, za razliku od realnog sektora. Interes sindikata i poslodavaca jeste da radnici budu ravnopravni - rekao je potpredsjednik Saveza sindikata RS Tane Peulić. On je ocijenio da je neophodno stvoriti preduslove da poslovna zajednica u Srpskoj bude konkurentna, jer će samo na taj način i radnici imati veće plate.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić tvrdi da sindikat i poslovna zajednica imaju iste interese, a to je stvaranje boljeg ambijenta za radnike. Škrebić je istakao da je sve ove godine u izradi opšteg kolektivnog ugovora regres kamen spoticanja.

- Nismo za lažna davanja i prava koja neće biti ispoštovana. Neophodno je spriječiti zloupotrebu prilikom isplate regresa, a koja se odnosi na uplatu poreza i doprinosa - rekao je Škrebić.

Komentarišući efekte Zakona o radu, premijer RS Radovan Višković je rekao juče u Banjaluci da su izmjene tog zakona u planu za ovu godinu i da će Vlada prihvatiti rješenje koje ponude sindikat i poslodavci.

- Zakon o radu mora biti mijenjan u nekim tehničkim detaljima, ali neće biti napravljen neki značajniji iskorak - rekao je Višković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana