Циљ општи колективни уговор до краја мјесеца

М. Л.
Циљ општи колективни уговор до краја мјесеца

Бањалука - Представници Владе Републике Српске, Уније удружења послодаваца и Савеза синдиката покушаће да се до краја мјесеца договоре о општем колективном уговору за све раднике, а уколико не успију, биће приступљено изради гранских уговора, договорено је јуче у Бањалуци на састанку социјалних партнера.

Нови Закон о раду на снази је непуне три године, а исто толико радници у реалном сектору немају потписан општи колективни уговор.

- Запослени у администрацији имају потписане колективне уговоре, за разлику од реалног сектора. Интерес синдиката и послодаваца јесте да радници буду равноправни - рекао је потпредсједник Савеза синдиката РС Тане Пеулић. Он је оцијенио да је неопходно створити предуслове да пословна заједница у Српској буде конкурентна, јер ће само на тај начин и радници имати веће плате.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић тврди да синдикат и пословна заједница имају исте интересе, а то је стварање бољег амбијента за раднике. Шкребић је истакао да је све ове године у изради општег колективног уговора регрес камен спотицања.

- Нисмо за лажна давања и права која неће бити испоштована. Неопходно је спријечити злоупотребу приликом исплате регреса, а која се односи на уплату пореза и доприноса - рекао је Шкребић.

Коментаришући ефекте Закона о раду, премијер РС Радован Вишковић је рекао јуче у Бањалуци да су измјене тог закона у плану за ову годину и да ће Влада прихватити рјешење које понуде синдикат и послодавци.

- Закон о раду мора бити мијењан у неким техничким детаљима, али неће бити направљен неки значајнији искорак - рекао је Вишковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана