Bolja zdravstvena usluga za 330.000 stanovnika

Milijana Latinović
Bolja zdravstvena usluga za 330.000 stanovnika

Doboj - Savremena zdravstvena ustanova u Doboju biće ponos tog grada i Republike Srpske, a građani će dobiti kvalitetnije uslove liječenja, istaknuto je juče prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju nove zgrade bolnice koju će po principu “ključ u ruke” graditi kompanija “Čajna sinofarm internešnel korporejšn”.

Početak izgradnje objekta, ukupne vrijednosti 88,56 miliona KM bez PDV-a, ozvaničili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Kine u BiH Đi Ping.

- Izgradnja bolnice sa najsavremenijom opremom dokaz je da u ovim teškim danima znamo izabrati prioritete. Očekujem da bolnica bude ponos i Doboja i Srpske - istakao je Dodik.

Nova bolnica je projektovana da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika dobojske regije Republike Srpske, te Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona u FBiH.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da je projekat izgradnje dobojske bolnice uspjeh i Doboja i Republike, te najavio da se nastavljaju ulaganja u zdravstvene objekte širom Srpske, kao i izgradnja nove bolnice u Foči, te proširenje postojeće u Zvorniku. Višković je podsjetio da je Vlada u proteklih deset godina, a pod koalicijom na čijem čelu je SNSD, u zdravstvo uložila više od 800 miliona KM.

Kineski ambasador je istakao da se potpisivanjem ugovora za izgradnju bolnice u Doboju nastavlja tradicionalno dobra saradnja, čiji je primjer izgradnja Termoelektrane “Stanari”.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da je ovaj događaj simbol snažnog jedinstva i saradnje koja seže do Kine i od koje se očekuje u narednom periodu realizacija niza projekata.

Zadovoljstvo zbog početka izgradnje savremene zdravstvene ustanove nije skrivao ni prvi čovjek Doboja.

- Presrećan sam što je ova lokalna zajednica ostala regionalni centar, zahvaljujući saradnji sa Vladom Srpske i predsjedavajućim Dodikom - rekao je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Direktor kompanije “Čajna sinofarm internešnel korporejšn” Li Kan rekao je da je zadovoljan podrškom koju je dobila ova kompanija, ističući da je ovo najveća kompanija u Kini koja se bavi medicinskom zdravstvenom opremom. Naglasio je da će dobojska bolnica biti 500. zdravstveni objekat koji će ova kompanija izgraditi.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju Mladen Gajić rekao je da će novi objekat značajno unaprijediti rad zdravstvenih radnika kako bi mogli pružiti bolje usluge građanima. - Uvođenje novih zdravstvenih usluga biće preduslov razvoja bolnice koja je samo prošle godine pružila više od 22.000 usluga, što je čini drugom po veličini zdravstvenom ustanovom u Srpskoj - kazao je Gajić.

Svečanosti su prisustvovali i poslanici u Narodnoj skupštini RS, predstavnici javnih ustanova, lokalnih zajednica dobojske regije i zdravstveni radnici. Prema idejnom projektu, nova bolnica je koncipirana u jednom, monolitnom objektu koji je jasno funkcionalno podijeljen po spratovima, sa prizemljem i šest spratova. Osim centralnog, predviđena je i izgradnja tehničkog objekta. Zbog poplave iz 2014. godine, koja je zadesila Doboj, u idejnom projektu je predviđeno izdizanje temelja postojećeg terena za 80 centimetara iznad površine. Novi objekti bolnice su proračunati kao energetski efikasni. Sva odjeljenja i službe projektovani su u skladu sa evropskim standardima.

Ugovor

Polaganju kamena temeljca u Doboju prethodilo je sklapanje ugovora o izgradnji i opremanju nove bolnice koji su potpisali Alen Šeranić i Li Kan. Ugovor obuhvata izradu projektno-tehničke dokumentacije, izgradnju novog objekta sa pratećom infrastrukturom, te opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom i namještajem. Rok za izgradnju je 36 mjeseci.

Neke od karakteristika buduće bolnice

468 kreveta

4 sale u glavnom operacionom bloku

1 sala u urgentnom bloku

22 radiološke i druge procedure u dijagnostičkom centru

dnevna ambulanta

poliklinička usluga sa oko 20 specijalističkih konsultacija

onkološka dnevna bolnica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana