Banjaluka: U septembru konferencija posvećena Drugom svjetskom ratu

Srna
Banjaluka: U septembru konferencija posvećena Drugom svjetskom ratu

BANjALUKA - Međunarodna konferencija o Drugom svjetskom ratu sa posebnim osvrtom na ustaški logor Jasenovac i druga srpska stratišta biće održana od 8. do 12. septembra u Banjaluci.

Odluka o održavanju konferencije pod nazivom “Drugi svjetski rat 75 godina kasnije – između istorijske istine i politizovanog revizionizma” donesena je sinoć na godišnjoj Skupštini Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva Banjaluka /IPPD/.

Predsjednik Društva sveštenik Miladin Mitrović rekao je Srni da će konferencija biti održana u okviru centralnog kongresa ovog društva kojem bi između ostalog, trebalo da prisustvuju predsjednik Društva iz Rusije Sergej Vadimović Stepašin i naučnici i istoričari iz Srbije, Izraela, Rusije i NJemačke.

Mitrović je podsjetio da je odluka o tome donesena prošle godine na kongresu u Sankt Peterburgu s obzirom na to da je ove godine obilježeno 75 godina od završetka Drugog svjetskog rada i od proboja logoraša iz Jasenovca, te da uprkos problemima nastalih zbog pandemije virusa korona, nije donesena odluka o prolongiranju kongresa.

“Nadamo se da ćemo imati uslove da održimo kongres, imajući u vidu složenost situacije u svijetu i činjenicu da se okolnosti mijenjaju iz dana u dan”, rekao je Mitrović nakon sinošnje godišnje sjednice Skupštine.

On je naglasio da je, s obzirom na autoritet koji IPPD ima u mnogim evropskim zemljama i uticaj u Savjetu Evrope i UN cilj da se kroz održavanje konferencije ponovo skrene pažnja međunarodne javnosti na stradanje Srba u Jasenovcu.

Mitrović je napomenuo da IPPD nije previše poznat na našim prostorima, ali da je to ugledna humanitarna organizacija, jedna od tvoraca ideje o izgradnji Srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra u Banjaluci.

“Osnovni ciljevi društva su gajenje duhovnog i kulturnog nasljeđa carske dinastije Romanov i čuvanje vrijednosti pravoslavlja, kao sastavnog elementa identiteta srpskog i ruskog naroda”, poručio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, uz aktivnu saradnju sa institucijama Republike Srpske i podršku akademske zajednice Rusije i matične organizacije IPPD iz Moske, društvo će nastaviti i svoje međunarodne akivnosti s ciljem zaštite iteresa pravoslavne vjere i srpskog identiteta.

IPPD je osnovao ruski car Aleksandar Treći, otac cara Nikolaja Drugog, s ciljem održavanja duhovne, kulturne, istorijske i političke veze sa Svetom zemljom, odnosno tadašnjom Palestinom.

Zajedno sa Ruskim geografskim društvom, koje vodi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, IPPD je jedino društvo koje nikada nije prekidalo rad, a njegovi članovi su i ministar spoljnih poslova Rusije Serhej Lavrov i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana