Бањалука: У септембру конференција посвећена Другом свјетском рату

Срна
Бањалука: У септембру конференција посвећена Другом свјетском рату

БАЊАЛУКА - Међународна конференција о Другом свјетском рату са посебним освртом на усташки логор Јасеновац и друга српска стратишта биће одржана од 8. до 12. септембра у Бањалуци.

Одлука о одржавању конференције под називом “Други свјетски рат 75 година касније – између историјске истине и политизованог ревизионизма” донесена је синоћ на годишнјој Скупштини Императорског православног палестинског друштва Бањалука /ИППД/.

Предсједник Друштва свештеник Миладин Митровић рекао је Срни да ће конференција бити одржана у оквиру централног конгреса овог друштва којем би између осталог, требало да присуствују предсједник Друштва из Русије Сергеј Вадимовић Степашин и научници и историчари из Србије, Израела, Русије и НЈемачке.

Митровић је подсјетио да је одлука о томе донесена прошле године на конгресу у Санкт Петербургу с обзиром на то да је ове године обилјежено 75 година од завршетка Другог свјетског рада и од пробоја логораша из Јасеновца, те да упркос проблемима насталих због пандемије вируса корона, није донесена одлука о пролонгирању конгреса.

“Надамо се да ћемо имати услове да одржимо конгрес, имајући у виду сложеност ситуације у свијету и чињеницу да се околности мијенјају из дана у дан”, рекао је Митровић након синошње годишнје сједнице Скупштине.

Он је нагласио да је, с обзиром на ауторитет који ИППД има у многим европским земљама и утицај у Савјету Европе и УН цилј да се кроз одржавање конференције поново скрене пажња међународне јавности на страдање Срба у Јасеновцу.

Митровић је напоменуо да ИППД није превише познат на нашим просторима, али да је то угледна хуманитарна организација, једна од твораца идеје о изграднји Српско-руског храма и културног центра у Банјалуци.

“Основни цилјеви друштва су гајење духовног и културног насљеђа царске династије Романов и чуванје вриједности православља, као саставног елемента идентитета српског и руског народа”, поручио је Митровић.

Према његовим ријечима, уз активну сарадњу са институцијама Републике Српске и подршку академске заједнице Русије и матичне организације ИППД из Моске, друштво ће наставити и своје међународне акивности с циљем заштите итереса православне вјере и српског идентитета.

ИППД је основао руски цар Александар Трећи, отац цара Николаја Другог, с циљем одржавања духовне, културне, историјске и политичке везе са Светом земљом, односно тадашњом Палестином.

Заједно са Руским географским друштвом, које води руски министар одбране Сергеј Шојгу, ИППД је једино друштво које никада није прекидало рад, а његови чланови су и министар спољних послова Русије Серхеј Лавров и патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана