Banjalučki profesori pretresaju Darvinovu teoriju

D. S.
Banjalučki profesori pretresaju Darvinovu teoriju

Banjaluka - Peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i fakultetima, koja je izazvala brojne reakcije u Srbiji, stigla je i na adresu Univerziteta u Banjaluci i u četvrtak će se naći pred članovima Senata.

Peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije u školama i na fakultetima, koja je poslata na adrese univerziteta u Banjaluci, Beogradu, Novom Sadu i Nišu, pokrenulo je više akademika i naučnika, od kojih su dvojica, navodno, povukla svoje potpise. U peticiji je, između ostalog, navedeno da kroz nastavu biologije, teorija evolucije zauzima sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove. Takođe, piše da se danas u svijetu javljaju mnogi priznati naučnici, među kojima i značajan broj ateista, koji upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku svijeta, života i čovjeka u suprotnosti sa naučnim činjenicama.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga ističe da je po dostavljanju peticiju stavio ad akta, jer je nije smatrao važnom. Međutim, prateći aktivnosti i reakcije u Srbiji, prevashodno Srpske akademije nauke i umetnosti donijeli su odluku da peticiju svrstaju na dnevni red Senata.

- Način na koji se pokrenula revizija od manje ili više nekompetentnih ljudi, postavlja se pitanje da li je Senat, po svom sastavu i strukturi, kompetentan da uopšte govori o teoriji  evolucije - rekao je Mataruga i dodao da će u četvrtak imati jasniji stav Univerziteta u Banjaluci, dok se u međuvremenu očekuje reakcija profesora biologije, genetike i evolucionista, koji su najrelevantniji da o tome govore.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da nisu zaprimili peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije.

Čarls Darvin, britanski prirodnjak i naučnik, postavio je temelje modernoj teoriji evolucije pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodne selekcije. Darvinova teorija, na kojoj je radio 22 godine, objavljena ja 1859. godine pod naslovom "O porijeklu vrsta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana