Ubijali mladost da bi uništili Srbe

S. M.
Ubijali mladost da bi uništili Srbe

Rogatica - Pomenom u selu Stari Brod kod Višegrada juče je obilježeno 75 godina od pokolja više od 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH koje su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Na skupu je istaknuto da bi broj ustaških žrtava, predvođenih Jurom Francetićem, komandantom zloglasne "Crne legije", bio još veći da užički mašinovođa Vojin Nikitović nije oteo voz i spasio bar 500 srpske nejači.

Žrtvama su se poklonili i predsjednik RS Milorad Dodik, predstavnici Vlade, predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić, čija je majka preživjela stradanje u ovim selima, načelnici većine opština sarajevsko-romanijske regije i drugi.

Dodik je poručio da je u Starom Brodu, kao i u Jadovnu, Prebilovcima, Jasenovcu i drugim stratištima neprijatelj ubijao mladost Srba da bi ih do kraja uništio.

- Zbog toga ne smijemo to zaboraviti. Zato imamo obavezu da nas do iduće godine i našeg ponovnog okupljanja na ovom mjestu pijeteta ovdje dočeka novi i veći spomenik stradalima - kazao je Dodik.

Prisutnima se besjedom obratio istoričar Predrag Ostojić, koji je rekao da je teško dočarati plač djece, jauke majki, bol djevojački, ponos i prkos ljudski pred užasom smrti.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić naglasio je da Stari Brod i susjedna Tatinica nisu više zaboravljena sela iz kojih se  samo odlazilo. Održan je i istorijski čas o zločinu u Starom Brodu, kojem je prisustvovao veliki broj učenika. Obilježavanje stradanja je počelo u utorak uveče izložbom u Gradskoj galeriji, nakon čega je predstavljeno treće dopunjeno izdanje knjige "Zaboravljeni zločin - Stari Brod", koju su priredili Slavko Heleta i Aleksandar Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana