U Srpcu do krova nad glavom uz pomoć opštine

Dejan Jovičić
U Srpcu do krova nad glavom uz pomoć opštine

Srbac - Kako bi bio zaustavljen sve veći odliv stanovništva, a naročito mladih u potrazi za boljom egzistencijom, Opštinska uprava u Srpcu odlučila je da uvede stimulaciju za mlade bračne parove u vidu subvencije za kupovinu neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Ova mjera pronatalitetne politike odnosi se na izgradnju stambenih ili stambeno-poslovnih jedinica, a mladi bračni parovi koji se odluče na ovaj korak dobiće subvenciju od lokalne uprave u iznosu do 2.000 KM.

Tim povodom načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević raspisao je javni oglas za prodaju zemljišta koji je otvoren do 12. juna, a u ponudi je deset lokacija širom srbačke opštine.

- Mladim bračnim parovima omogućili smo tri katastarske čestice u Srpcu po početnoj cijeni od deset KM po metru kvadratnom, kao i tri lokacije u Glamočanima i četiri lokacije u Sitnešima po početnoj cijeni od dvije KM po metru kvadratnom. Prodaja će biti vršena putem usmenog javnog nadmetanja, a bračnim parovima kojima bude odobrena kupovina placa isplatićemo subvenciju - rekao je Dragosavljević.

Prema njegovim riječima, korisnici subvencije će u roku od 18 mjeseci od zaključenja ugovora morati pribaviti urbanističko-građevinsku dokumentaciju, a u roku od 24 mjeseca početi sa izgradnjom. Rok za završetak izgradnje je pet godina.

- Prijaviti se mogu supružnici koji nisu stariji od 35 godina i koji imaju prijavljeno mjesto prebivališta u Srpcu od najmanje godinu. Uslov je takođe da nisu vlasnici ili suvlasnici drugih stambenih jedinica u Republici Srpskoj i da su uplatili kauciju i izmirili sve obaveze prema opštini Srbac - rekao je Dragosavljević.

Jedan od onih koji očekuju pomoć lokalne uprave u ovom pogledu je i 30-godišnji Milan Milanković koji živi u Gornjoj Lepenici kod Srpca sa pet godina mlađom suprugom i dvoje djece od četiri i dvije godine.

- Živimo u nepristupačnom dijelu opštine i želja nam je da budemo bliže gradu, najviše zbog djece. Broj učenika u četvororazrednoj područnoj školi se sve više smanjuje i strahujemo da bi se škola mogla ugasiti za nekoliko godina pa bismo na ovaj način riješili pitanje njihovog školovanja. Zainteresovani smo za izgradnju stambenog objekta u Srpcu i nadamo se pozitivnom ishodu - rekao je Milan.

Novim pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici, koji je nedavno usvojila opština Srbac, predviđene su i druge novine, poput isplate novčane pomoći za porodice sa četvoro i više djece na mjesečnom nivou u iznosu od 100 KM.

- Bilo je neminovno da se na ovakav način uhvatimo u koštac sa negativnim prirodnim priraštajem u Srpcu koji je prisutan posljednjih godina. Jedna smo od rijetkih opština u Srpskoj koja je uvela ovakve mjere i nadam se da ćemo na ovaj način barem djelimično zaustaviti trend odlaska mladih u druge evropske zemlje - rekao je Dragosavljević.

Isplate

Pored najnovijih mjera Opštinske uprave, na snazi je i isplata jednokratne pomoći za novorođenu djecu, i to 250 KM za rođeno prvo i drugo dijete, 400 KM za treće dijete, 600 KM za četvrto i 1.000 KM za peto i svako naredno dijete. Takođe se uručuje poklon, odnosno zlatnik za prvorođeno dijete, a isplaćuje se i jednokratna novčana pomoć za sufinansiranje troškova jedne vantjelesne oplodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana