Slavlje u srbačkim selima spojilo pokidane veze

Dejan Jovičić
Slavlje u srbačkim selima spojilo pokidane veze

Srbac - Da je zov rodnog kraja jači od svega, a život u tuđini samo prolazna stanica na povratku u zavičaj potvrdili su mještani Srđevića, Lepenice i Ćukala kod Srpca koji su u svojim selima napravili slavlje kakvo dugo nije viđeno u ovoj opštini.

Više od 600 mještana okupilo se na prvom danu Srđevičana, a najviše ih je u rodni kraj stiglo iz zapadnoevropskih zemalja. Druženje, organizovano na inicijativu Rade Vučenovića, koji trenutno živi u Austriji, bio je pun pogodak jer su se mnogi mještani sreli prvi put nakon nekoliko decenija, pa su čak pale i brojne suze radosnice.

Duško Mitrić kaže da Srđevići do sada nisu vidjeli ovakvu feštu, zbog čega planiraju da ovaj događaj preraste u tradiciju.

- Naše selo broji oko hiljadu stanovnika i do prije pola vijeka bili smo jedno od najnaseljenijih mjesta u opštini. Većinu čine pravoslavci, a ovdje živi i nekoliko porodica Ukrajinaca, čiji su se preci doselili krajem 19. vijeka - istakao je Mitrić, koji je i načelnik srbačkog Odjeljenja za opštu upravu.

Na sličan način prvi put se okupilo i oko dvjesta Lepeničana. Inicijator druženja je bilo Udruženje “Naša Lepenica”, koje je nakon formiranja u martu odmah krenulo sa pripremama za okupljanje mještana Gornje i Donje Lepenice.

Među njima je bio i Miroslav Brezovac, koji se nalazi na privremenom radu u Štutgartu. On kaže da mu je prvobitna namjera bila da se kratko zadrži u inostranstvu jer je otišao da kupi automobil i jednu košulju, ali je ostao skoro cijeli život u Njemačkoj.

- Dolazeći u rodni kraj primijetio sam da se ljudi manje druže nego ranije, a osnivanjem našeg udruženja dobili smo priliku da to popravimo. Srce mi je puno kada vidim sve svoje rođake, prijatelje i komšije na jednom mjestu. Ovakvih okupljanja i veselja nema u tuđini - rekao je Brezovac.

Slična životna priča pratila je i Savu Vujičića, porijeklom iz Ćukala, koji živi u Nirnbergu. I on je u Njemačku otišao da bi kupio automobil, a vratio se u rodno selo nakon 36 godina. Od tada svake godine dolazi u zavičaj, gdje je sa porodicom i prijateljima prisustvovao šestim susretima Ćukalčana, na kojima se okupilo 200 mještana.

- Ovo je za mene najljepši događaj u godini jer jedva čekam da dođem u rodni kraj i proveselim se od srca. Svake godine je sve više mladih, što garantuje da će druženje opstati. Dolaziću ovdje dok me noge budu služile - rekao je Vujičić.

Gost na ovim druženjima bio je i načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević, koji kaže da je bilo jako emotivno vidjeti kako se nakon dužeg perioda spajaju pokidane veze.

  • Ovakvih manifestacija treba da bude u svim krajevima opštine kako bismo se još snažnije povezali sa dijasporom, koja gaji veliku ljubav prema zavičaju i spremna je da nam pruži pomoć u svakom pogledu - istakao je Dragosavljević.

Humanost

Druženje Srđevičana imalo je i humanitarni karakter jer je na manifestaciji bila postavljena kutija za dobrovoljne priloge. Prikupljeno je 1.600 maraka za teško oboljelu Srpčanku Natašu Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana