Sladojevićeva radila u korist djece

Danijela Stokanić
Sladojevićeva radila u korist djece

Banjaluka - Okružno javno tužilaštvo Banjaluka donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv bivše direktorice Centra za socijalni rad Banjaluka Vere Sladojević zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, trgovinu uticajem i maloljetnim licem.

Iz tužilaštva je potvrđeno da je takva odluka donesena jer ne postoje osnovi sumnje da je Sladojevićeva počinila krivično djelo.

Sladojevićevu je Skupština grada Banjaluka smijenila 20. jula ove godine sa funkcije direktorice Centra zbog navodnih propusta u radu, između ostalog i "slučaja Kanada" odnosno usvojenja maloljetnih S. B. i S. B. 

Sladojevićeva, koja je smijenjena prije nego što je nadležna pravosudna institucija uopšte razmotrila cijeli slučaj, kaže da je pravda spora, ali dostižna.

- Ono što sam ja doživjela u proteklih nekoliko mjeseci ne bih poželjela ni najvećem neprijatelju. Oni koji treba da budu ogledalo moralnog poštenja linčovali su osobu koja se borila za najbolje svojih sugrađana - rekla je Sladojevićeva.

Ističe da se na kraju pokazalo da je savjesno, odgovorno i korektno radila svoj posao.

- Sve što je urađeno protiv mene inscenirano je sa jedinstvenim ciljem, a to je da se ja, kao neko ko nije ničiji poltron, sklonim sa čela Centra, jer nisam podobna da sprovodim odluke i radnje onih koji su sve to pokrenuli - istakla je Sladojevićeva.

Najviše joj je žao, kaže, to što su za svoje hirove pojedinci iskoristili djecu, koja će za cijeli život ostati obilježena.

- Iskreno se nadam da će sve one koji su učestvovali u ovoj hajci jednog dana stići Božija kazna. Srećna sam što sam uspjela nakon svih iscrpnih istraga, komisija i inspekcija dokazati da nisam napravila nijedno krivično djelo, te da sam maksimalno radila u interesu djece - istakla je Sladojevićeva.

Dodaje da neće stati na ovome, te je protiv odgovornih podnijela i tužbe.

- Tužila sam sve koji su pisali i pričali silne neistine o meni, između ostalog i "Euroblic". Protiv takvih ću uvijek da se borim - kazala je Sladojevićeva i dodala da ju je sve ovo koštalo zdravlja.

Sladojevićeva je istakla da želi da na čelo Centra za socijalni rad dođe osoba koja će ići putem pravde i istine.

- Sebe više apsolutno ne vidim tu, jer ono što ja promovišem oni ne cijene - kazala je ona.

U pojašnjenju naredbe o nesprovođenju istrage donesene krajem septembra navodi se da od mnogo pribavljenih dokaza nijedan ne ukazuje da je Sladojevićeva u vezi sa slučajem usvojenja djece zahtijevala ili primila nagradu ili kakvu korist za sebe ili drugog. Tužilac je utvrdio da je namjera svih koji su učestvovali u postupcima usvojenja bila da se djeci pomogne. Do problema je došlo kasnije, čemu ni na koji način nije doprinijela Sladojevićeva, kao ni bilo koji drugi službenik Centra. Navodi se i da nijedan pribavljeni dokaz ne ukazuje na to da je tadašnja direktorica namjeravala da nanese štetu usvojenoj djeci i drugima.

Konkurs

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da će konkurs za izbor direktora Centra za socijalni rad najvjerovatnije biti poništen.

- Dobili smo primjedbu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da Statut Centra nije usklađen sa izmjenama zakona iz 2016. godine, što smo saznali tek sada. Konkurs je raspisan u skladu sa tim statutom - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana