Oko 500 vjernika sa vrbicama prošetalo Gradiškom

Srna
Oko 500 vjernika sa vrbicama prošetalo Gradiškom

Gradiška - Lazareva subota - Vrbica proslavljena je danas u Gradišci a u svečanoj povorci prošetalo je oko 500 vjernika, uglavnom djece, noseći grančice vrbe.

Povorka se kretala glavnom Vidovdanskom ulicom, od Osnovne škole "Danilo Borković" do hrama Pokrova Presvete Bogorodice, gdje je služena Sveta liturgija i osveštana vrbica.

Gradiški arhijerejski namjesnik Mirko Milisavić rekao je da je Isus Hristos sedam dana prije Vaskrsenja potvrdio svoju božansku moć.

Sveštenik Milisavić je istakao da su brojna djeca danas u Gradišci potvrdila pripadnost pravoslavnoj crkvi, te podsjetio na Hristov poziv "pustite djecu meni, jer je tako i Carstvo nebesko".

"Danas je oživljen događaj kada su prva djeca pokazala najveću radost u dočeku Isusa Hrista prilikom njegovog ulaska u Jerusalim. Djeca su naš ponos i samo ima treba pomoći u sinergiji crkve i škole kao oltara vjere i znanja. Tako ćemo imati zdrave ličnosti", rekao je prota Milisavić

Prema njegovim riječima, Isus Hrist dao je smisao ovozemaljskom životu pobjedom života nad smrću.

On je naglasio da u toku velike sedmice, od Velikog ponedjeljka pa do Vaskrsa, vjernici najviše treba da pokažu pripadnost Svetoj crkvi, pokazujući to umnoženjem posta i pričešće.

"Vrhunac vjere jeste pristupanje svetoj tajni pričešća, kojom se ljudi sjedinjuju sa svojim spasiteljem", poručio je Milisavić.

Lazareva subota, odnosno Vrbica, uvijek se slavi uoči Cvijeti, praznika ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, kojim se završava šesta nedjelja Vaskršnjeg posta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana