Obustavljena istraga protiv starješine Vatrogasnog društva Kotor Varoš

Milijana Latinović
Obustavljena istraga protiv starješine Vatrogasnog društva Kotor Varoš

Kotor Varoš - Okružno javno tužilaštvo Banjaluka obustavilo je istragu protiv starješine kotorvaroškog Vatrogasnog društva Nedeljka Sakana, navodeći da nema dovoljno dokaza da je zloupotrijebio službeni položaj i ovlašćenja.

Policijska stanica Kotor Varoš podnijela je izvještaj banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu protiv Sakana zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja i falsifikovanjem isprava pričinio štetu Vatrogasnom društvu od 20.000 KM.

Istraga je otvorena 2017. godine na osnovu prijave koju su protiv Sakana podnijeli radnici Petko Božičković, Radojko Keverović i Ljubo Popović. U prijavi je tada navedeno da je Sakan prodao vatrogasni kamion bez ikakve zakonske procedure, da popravlja svoja vozila i nabavlja namještaj za kuću na račun Vatrogasnog društva i da u rezervoare vatrogasnih vozila toči male količine goriva, dok sebe i svoje prijatelje časti većim količinama goriva.

Sakan je protiv njih tada pokrenuo disciplinski postupak i, iako su propusti za koje ih je tada teretio nastali u julu, već od juna 2017. godine počeo im je umanjivati plate za 20 odsto. On je Božičkovića i Keverovića optužio da nisu bili na radnom mjestu za vrijeme požara na staroj gradskoj deponiji, a Popovića da ga je napao, iako je kotorvaroška policija prijavila upravo Sakana zbog napada na Popovića. Epilog problema između Sakana i trojice vatrogasaca bila je odluka da oni budu prebačeni za dimnjačare, a kada su odbili da potpišu ugovore o radu, Sakan im je uručio otkaze. Nakon dobijenih otkaza radnici su tužili Sakana i u toku je sudski proces.

Iako problemi između njih traju od polovine 2017. godine, banjalučko Okružno tužilaštvo je tek početkom ove godine donijelo odluku u vezi s krivičnim predmetom protiv Sakana.

- Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je 30. januara donijelo tužilačku odluku o obustavi istrage protiv Nedeljka Sakana iz Kotor Varoša, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, jer nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni učinio krivično djelo - naveli su u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Bivši radnici kotorvaroškog Vatrogasnog društva ne kriju ogorčenje zbog takve odluke tužilaštva i kažu da neće odustati od borbe za istinu.

- Ostali smo bez posla, jedan kolega i ja smo se i razboljeli u međuvremenu. Ići ćemo na televiziju ako treba. Rekao sam u tužilaštvu da je Sakan ukrao 150.000 KM, a oni me nisu ni upitali za to, šta i kako, onda vam je sve jasno kako je ta istraga vođena. Tražili su svjedoke koji su mijenjali izjave, samo da bi imali razloga da obustave istragu - rekao je Božičković.

Sakan je kazao da poštuje sudstvo i pravosuđe i njihove odluke.

- Istina je isplivala na vidjelo - kratko je poručio Sakan.

On je za starješinu Vatrogasnog društva Kotor Varoš imenovan krajem 2014. godine kao kadar PDP-a.

Plate i doprinosi

Bivši radnici kotorvaroškog Vatrogasnog društva ranije su isticali da Nedeljko Sakan uz plate ne uplaćuje doprinose, zbog čega radnici ne mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu. Naveli su i da je pojedine radnike zapošljavao na osnovu lažnih diploma, a sebi odredio platu koju imaju načelnici opštinskih odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana