Gradiška: Organizovana tradicionalna vožnja badnjaka

Srna
Gradiška: Organizovana tradicionalna vožnja badnjaka

Gradiška - U svim crkvenim opštinama na području Gradiške danas je povodom Badnjeg dana organizovana tradicionalna vožnja badnjaka. Glavni gradski badnjak iz prigradskog naselja Žeravica krenuo je tačno u podne u obilazak gradskih i prigradskih naselja u Gradišci.

Kum badnjaka Vojislav Kovačević rekao je da je pred zoru obavljeno sječenje glavnog gradskog badnjaka, koji već pet godina kreće iz Žerevice.

Kovačević je istakao da mještani ovog naselja svake godine proslavljaju Badnji dan u duhu tradicije i običaja, te uz veselje dočekuju najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Badnjačari su se oko 10.30 časova okupili u Žeravici, gdje je upriličeno druženje uz muziku, kuvano vino i rakiju i posnu trpezu, a nakon toga i tradicionalni običaj "pijukanja" za njamlađe.

U 14.00 časova glavni badnjak "sastaće" se na Bokovima sa badnjacima iz mjesnih zajednica Kozinci i Bok Jankovac, gdje će biti obavljeno polaganje vijenaca na Spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Potom će badnjak krenuti prema gradu i Osnovnoj školi "Danilo Borković" u gradskom naselju Senjak, odakle će dalje poći u obilazak gradskih ulica.

Dolazak badnjaka pred Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci planiran je oko 16.00 časova, a u 17.00 časova biće upriličeno nalaganje badnjaka, bečernje bogosluženje i "pijukanje" za mališane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana