Dodik položio kamen temeljac za novi Alfin pogon

Srna
Dodik položio kamen temeljac za novi Alfin pogon

Modriča - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas u Modriči kamen temeljac za izgradnju novog proizvodnog pogona preduzeća "Alfa", u kojem će biti zaposleno 60 novih radnika.

Dodik je istakao da gradnja novog pogona nije samo uspjeh ovog preduzeća, već lokalne zajednice i cijele Republike Srpske.


"Danas treba da slavimo i poštujemo, prije svega, ljude koji obezbjeđuju stabilna i dugoročna radna mjesta. Ilija Jeftić /direktor preduzeća žAlfaž/ je takav, on to čini i zato država mora da bude uz takve ljude i radnike koji rade ovdje", rekao je Dodik novinarima nakon polaganja kamena temeljca.

Direktor preduzeća "Alfa" Ilija Jeftić naglasio je da ovaj pogon treba da bude među prvima u Evropi po proizvodnji obuće za žene.

"Ovdje treba da se zaposli od 60 do 80 novih radnika i to isključivo mladih ljudi kojima će to biti prvi posao. Kod nas je neophodna obuka radnika, a dio novih radnika biće obučen u Mađarskoj, Slovačkoj i Austriji", istakao je Jeftić.

Prema njegovim riječima, "Alfa" trenutno zapošljava 405 radnika, dok bi u narednih mjesec ili dva moglo biti obučeno još 50 radnika.

"Rok za izgradnju objekta je maj iduće godine, a ulaganja su milionska. Samo oprema košta više od 500.000 evra zbog čega nam je u narednom periodu potrebna pomoć lokalne zajednice i Vlade Srpske", poručio je Jeftić.

Polaganju kamena temeljca za izgradnju novog pogona prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, kao i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić.

Angažman lokalnih struktura na najbolju korist građana

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Modriča jedna od lokalnih zajednica koje sigurno mogu da budu primjer, jer je, zahvaljujući stabilnosti lokalnih struktura vlasti, riječ o angažmanu i radu koji je dugoročan i koji ide na najbolju korist građana koji ovdje žive.
"Došao sam, prije svega, da podržim ljude u ovoj opštini, načelnika opštine /Mladena Krekića/ i njegov tim koji rade dobar posao u stabilizaciji javne uprave i lokalne zajednice", rekao je novinarima Dodik nakon sastanka sa opštinskim rukovodstvom u Modriči.

On je istakao da je veoma važno da je ovdje lokalna vlast strukturisana na način da korespondira sa republičkim vlastima.

"Mi se ovdje veoma ugodno osjećamo za razliku od nekih drugih mjesta gdje se pokušava na nivou opština parirati ili pokušati biti partner protivnik republičkim institucijama", rekao je Dodik.

On je naglasio da kao predsjednik Republike Srpske i kao partijski čovjek može da kaže da je Milan Jelić zadužio cijelu Republiku svojim angažmanom.

"Mi ćemo ovdje ostati trajno angažovani, dok god vršimo ove dužnosti, na obilježavanju njegovog lika i djela i zato će Trg Milana Jelića biti uređen na najbolji mogući način u skladu sa projektom lokalne zajednice. Radićemo na obezbjeđivanju logistike za takvo uređenje i za sve projekte o kojima smo pričali", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, jedno od važnijih pitanja o kojima je danas razgovarano jeste izgradnja auto-puta kroz ovu opštinu.

"Vjerujem da će brzo početi gradnja dionice koju pokriva Koridor žPet cež i dalje od Vukosavlja prema Brčko distriktu koja je bila predmet razgovora dok smo boravili u Kini. Operacionalizacija se dešava ovih dana i vjerujemo da ćemo do februara ili odmah nešto nakon toga imati potpisan ugovor o izgradnji te dionice auto-puta", rekao je Dodik.

On je istakao da to podrazumijeva i potrebu ove lokalne zajednice da na pravi način prepozna sve izazove, ne samo prednosti, nego i teškoće koje će donijeti ta izgradnja, kako bismo na pravi način projektovan i planiran omogućili da benefiti budu maksimalni, a opterećenja minimalna.

Dodik je naveo da je razgovarano i o projektu Doma zdravlja, kružne raskrsnice, radnih mjesta koje treba otvarati, obezbjeđenja i odbrane od visokih voda koje ovdje često poplave pojedina područja.

"Ovdje smo već uložili određeni iznos za obaloutvrde. Želimo da to bude sigurno. Naš plan je da izbjegnemo one vode koje smo imali 2014. godine i na bazi tog planiramo naše projekte", kaže Dodik.

On je napomenuo da je bilo riječi i o dva modrička naselja koja nemaju asfalt, te da se pokuša s proljeća to uraditi, bar u većem dijelu. "Zato ćemo načelnik opštine i ja ostati u komunikaciji i mislim da ćemo to uraditi pošto je riječ o ljudima koji to zaslužuju",

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana