Zbog sivog tržišta cigareta BiH gubi 200 miliona maraka

M. Mi.
Zbog sivog tržišta cigareta BiH gubi 200 miliona maraka

Sarajevo - Više od 40 odsto tržišta duvanskih proizvoda u BiH je u sivoj zoni, dok su cijene cigareta prema platežnoj moći najviše u Evropi.

Istaknuto je to na okruglom stolu na temu borbe protiv sive ekonomije u BiH sa akcentom na duvansko tržište, koji je održan na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Naglašeno je i da, prema procjenama, zbog sivog tržišta duvanskih proizvoda BiH gubi više od 200 miliona maraka.

Učesnici skupa su naveli i da je pokretač nelegalne prodaje previsoko poresko opterećenje.

- Zbog akcizne politike u BiH, građani, prema platežnoj moći, plaćaju najskuplje cigarete u Evropi. Učestalo povećanje akcize i maloprodajne cijene cigareta dovelo je do toga da čak 40 odsto tržišta duvanskih proizvoda u BiH potiče iz sive zone - rekao je dekan Ekonomskog fakulteta  Kemal Kozarić.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula pozvao je učesnike legalnog tržišta duvanskih proizvoda da zajedno s UIO rade na rješenjima da bi problem crnog tržišta bio  smanjen.

- Radi se na potpuno novom kvalitetnijem zakonu o  akcizama, a u sklopu kojeg će biti još kvalitetnije definisani svi elementi  oporezivanja - istakao je Džakula.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je upozorio da siva ekonomija u zemlji negativno utiče na strane investicije te konkurentnost BiH.

- Borba protiv sive ekonomije bitna je i za integracijski put BiH prema EU - kazao je Šarović.

Ekonomski savjetnik premijera FBiH Zlatko Hurtić predstavio je prijedlog zajedničkog akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije koji su na zajedničkoj sjednici u oktobru donijele entitetske Vlade, a koji treba biti proslijeđen Savjetu ministara i Parlamentu BiH. Među mnogim mjerama koje plan predviđa, naveo je borbu protiv nelegalne prodaje duvanskih proizvoda i one koje predviđaju usporavanje rasta akciza na duvan i duvanske proizvode, bolji nadzor nelegalne prodaje i bolju organizaciju proizvodnje duvana i plaćanja premija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana