Uvoz zlata duplo veći

Milijana Latinović
Uvoz zlata duplo veći

Banjaluka - Da za pojedine stanovnike BiH nema krize svjedoči podatak da su u prva tri mjeseca ove godine uvezeni zlato i draguljarski predmeti vrijedni 3,41 milion maraka, što je duplo više nego u istom periodu lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u istom periodu rastao je i izvoz plemenitih metala, ali nešto slabijim tempom. U periodu od januara do kraja marta ove godine u BiH je uvezeno zlato i draguljarski predmeti od plemenitih metala u vrijednosti od 3,41 milion maraka, što je za skoro 1,8 miliona maraka više u odnosu na isti period 2018. godine.

U istom periodu BiH je na inostrana tržišta plasirala zlato i draguljarske predmete u vrijednosti od 3,6 miliona maraka, što je za oko 600.000 KM više u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine.

- Najviše je uvezeno draguljarskih predmeta, a izvezeno otpada i polomljenih predmeta od plemenitih metala - naveli su u UIO BiH.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da na domaće tržište uglavnom stiže nakit primamljiv onima sa nešto dubljim džepom, te da s toga ne čudi rast uvoza zlata i draguljarskih predmeta.

- Oni koji imaju dobre plate i enormno visoka mjesečna primanja u situaciji su da mogu da pazare skupe predmete. Nažalost, jaz u društvu je sve veći, srednji stalež se odavno izgubio, a to potvrđuju i ovi podaci. Poreska politika nije dovoljno dobro osmišljena jer se po istom principu oporezuje i hrana za siromašne i skupi predmeti koje uglavnom kupuju samo bogati - rekao je Pavlović.

Dodao je da stanovnici u kupovini zlata vide i jedan oblik štednje.

- Moramo biti svjesni da živimo u društvu u kojem je veoma malo mogućnosti za ulaganja, berza je “mrtva”, a novac koji imaju ljudi često ulažu u kupovinu vrijednih predmeta koji su uvijek na cijeni - pojasnio je Pavlović.

Komentarišući činjenicu da je BiH u prva tri mjeseca na inostrano tržište plasirala najviše polomljenih predmeta od plemenitih metala, Pavlović kaže da domaći zlatari i dalje imaju pune ruke posla kada je riječ o otkupu zlata.

- Stanovništvo prodaje “uspomene” kako bi dopunilo budžet. Domaći zlatari uglavnom samo trguju plemenitim metalima, rijetki su oni koji se bave obradom i izradom nakita - rekao je Pavlović i naglasio da rast uvoza zlata i predmeta od plemenitih metala očekuje i u idućim mjesecima.

Platina

Podaci UIO BiH pokazuju da u prva tri mjeseca ove i prošle godine uopšte nije bilo uvoza ni izvoza platine. U tom periodu nije bilo uvoza niti izvoza predmeta od srebra i zlata presvučenih platinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana