Ukidanje carina zanavlja privredu

Marijana Miljić
Ukidanje carina zanavlja privredu

Banjaluka - Domaći privrednici krenuli su ubrzano u modernizaciju proizvodnih linija nakon ukidanja carina na uvoz opreme za proizvodnju.

Milionska ulaganja u opremu i mašine pristigle za samo mjesec čak i iz SAD, Južne Koreje, Tajlanda i Argentine najbolje ilustruju koliko su privrednici željno iščekivali ukidanje carina. Njihovi apeli nakon dvije godine konačno su uslišeni odlukama koje su na snagu stupile 25. aprila.

- Privrednici su od tada do 4. juna uvezli opremu i postrojenja u vrijednosti od 3,84 miliona maraka, a najviše iz Amerike. Oprema i postrojenja za proizvodnju u tom periodu je stizala i iz Tajlanda, Južne Koreje, Japana, Kine, Italije, Švajcarske i Argentine - kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

On je pojasnio da privrednici sada plaćaju samo PDV od 17 odsto.

- Obračunati PDV iznosio je 660.074 marke. To je kompanijama koje uvoze opremu i postrojenja ujedno i odbitna stavka kojom mogu umanjiti svoju obavezu za uplatu PDV-a - naveo je Kovačević.

Privrednici ističu da su pojedine firme čekale ukidanje carina na uvoz opreme, dok su pojedine bile prisiljene da i prije toga uvoze mašine kako bi ispoštovale ugovore sa partnerima.

- Plaćanje tih dažbina je bilo samo trošak i opterećivalo je poslovanje. Podaci o uvozu samo za mjesec pokazuju da su naši zahtjevi za ukidanje carina bili opravdani. Sada su stvoreni uslovi da preduzeća po povoljnijim uslovima modernizuju proizvodne linije. Ukidanjem dažbina stvoreni su i preduslovi za nove investicije i zapošljavanje, a krajnji cilj cijelog ciklusa bi trebalo da bude jačanje pozicije preduzeća na domaćem i inostranom tržištu - rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević i dodao da se domaća preduzeća ne mogu pohvaliti visokomodernom tehnologijom i da će iskoristiti pogodnosti koje su im konačno pružene.

Jedno od preduzeća koje je dočekalo ukidanje dažbina na uvoz opreme za proizvodnju je kotorvaroška fabrika obuće “Sportek”. U menadžmentu ovog preduzeća, koje zapošljava oko 2.000 radnika, nisu željeli da govore o olakšicama i koliko su mašina uvezli.

S druge strane, kotorvaroško preduzeće “Sim-tehnik”, koje se bavi proizvodnjom komponenti iz oblasti mašinstva, tu pogodnost nije dočekalo i za mašine je prošle i ove godine prije ukidanja dažbina izdvojilo oko šest miliona maraka.

- Naši ugovori sa poslovnim partnerima nisu mogli da čekaju ukidanje carine i bili smo prisiljeni da uvezemo nove mašine. Poslovi ne mogu da čekaju da se nadležni smiluju i ukinu dažbine. Sada kada su carine ukinute, mi nemamo potrebu za novom opremom - rekao je finansijski direktor u “Sim-tehniku” Ivo Marić.

Uvoz opreme i postrojenja od kada je ukinuta carina

SAD 1,02 miliona

Kina           779.458

Italija      740.667

Južna Koreja       420.975

Japan          404.607

Švajcarska 257.635

Argentina 153.454

Tajland      66.882

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana