U ponudi i akcije u strateškim preduzećima

Milijana Latinović
U ponudi i akcije u strateškim preduzećima

Banjaluka - Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske prodala je lani akcije državnog kapitala u dva društva za oko dva miliona maraka, a do kraja ove godine na doboš bi trebalo da idu i akcije u strateškim preduzećima, banjalučkom “Kosmosu” i bijeljinskom “Orlu”.

U IRB-u navode da su u prošloj godini prodali 2.983.079 akcija ili 23,97 odsto osnovnog kapitala društva “Čajavec-mega” Banjaluka, a ostvarena je prodajna cijena u iznosu od 1,52 miliona maraka.

Osim toga, IRB je prodao i 922.127 akcija ili 26,37 odsto banjalučke “Mikroelektronike” po cijeni od oko 461.000 maraka.

Godinu ranije, IRB je putem tendera prodao 12.850.472 akcije ili 92,63 odsto osnovnog kapitala društva “Nova Borja” Teslić.

- Ugovoreni uslovi prodaje su cijena od 350.000 maraka, investiranje u iduće dvije godine u iznosu od 4,7 miliona KM, zatim zapošljavanje 150 radnika u prvoj, 200 u drugoj i 250 u trećoj godini - naveli su u IRB-u.

Istakli su da će i u toku ove godine, nakon konsultacija sa resornim ministarstvima, ponuditi na prodaju državni kapital onih preduzeća kod kojih su ispunjene pretpostavke za privatizaciju.

- Osim preduzeća koje je Vlada RS osnovala na imovini kupljenoj u stečaju, planom su obuhvaćene akcije državnog kapitala u strateškim preduzećima kao što su “Kosmos” Banjaluka i “Orao” Bijeljina, kao i u preduzećima u kojima država ima manjinsko učešće “Krajinapetrol” Banjaluka, “Mlinpek” Prnjavor i “Razvitak” Bijeljina - istakli su u IRB-u.

Vršilac dužnosti direktora Akcionarskog društva za proizvodnju i remont “Orao” iz Bijeljine Biljana Marković rekla je za “Glas Srpske” da je tek nedavno stupila na tu funkciju, te da nije upoznata sa planovima u vezi sa prodajom akcija državnog kapitala u tom preduzeću.

- Ono na čemu mi trenutno radimo jesu pregovori sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije na osnovu sporazuma iz prošle godine. Najveći obim posla obavljamo za to ministarstvo i trenutno pripremamo određene aplikacije za projekte prema njima. Namjera “Orla” je da širi svoje kapacitete u budućnosti u domenu civilnog vazduhoplovstva, prvenstveno u oblasti mašinske industrije - istakla je Markovićeva.

Dodala je da ovo preduzeće trenutno nije baš u zavidnoj poziciji, te da su im neophodni i novi kupci i projekti kako bi uspješno poslovali i obezbjeđivali redovne plate za 407 zaposlenih.

Direktor Vazduhoplovnog zavoda “Kosmos” iz Banjaluke Dušan Vještica rekao je da ne zna detalje o prodaji državnog udjela u tom preduzeću.

- O prodaji akcija i potencijalnim partnerima odlučivaće Vlada RS kao vlasnik kapitala - rekao je Vještica.

IRB je i u prošlogodišnjem planu privatizacije državnog kapitala predviđao prodaju akcija u “Kosmosu” i “Orlu”.

Fond za restituciju

Investiciono-razvojna banka RS ponudila je na prodaju i pakete akcija iz portfelja Fonda za restituciju, kojim upravlja IRB, u 13 preduzeća, a prodaja je počela 20. maja i trajaće do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do sutra. Najvredniji paket koji je ponuđen je u preduzeću “Vitaminka” Banjaluka i to po početnoj cijeni od 243.150 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana