Tri miliona evra za 600 radnih mjesta

Željka Domazet
Tri miliona evra za 600 radnih mjesta

Sarajevo - Evropska unija dodijelila je juče u Sarajevu grant vrijedan tri miliona evra za podršku projektima razvoja i zapošljavanja na lokalnom nivou u BiH.

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark rekao je da je realizacija ovog projekta dio velikih napora evropskih i domaćih vlasti.

- Cilj ovih projekata je stvaranje radih mjesta. Njihovom realizacijom biće obezbijeđeno 600 radnih mjesta, a 2.000 ljudi će proći kroz različite programe prekvalifikacije i dokvalifikacije. Program će biti sproveden u cijeloj BiH - rekao je Vigemark i dodao da je riječ o projektu koji je dio sveobuhvatnog programa pomoći lokalnim zajednicama.

On je istakao da je fokus u BiH stavljen na druge teme, a da građani žele više radnih mjesta.

- Nezaposlenost se smanjuje, ali nedovoljno. Reformska agenda obezbjeđuje više radnih mjesta, ali se aktivnosti odvijaju presporo. Apelujem na sve nivoe vlasti da nastave sa sprovođenjem reformskih aktivnosti. Previše je priče o ustavnim krizama umjesto o onome što građane interesuje, a to su radna mjesta. BiH nema ažuriranu strategiju zapošljavanja i EU je spremna dati podršku u njenoj izradi uključujujći i finansijsku pomoć kroz bespovratna sredstva - rekao je Vigemark.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da se u BiH i regionu najmanje ulaže u otvaranje novih radnih mjesta, zato što ne postoji razvijen sistem za podršku zapošljavanju.

- Entitetski zavodi za zapošljavanje imaju malo novca iz budžeta koji mogu da usmjere u te svrhe. Na nezaposlenost utiče slab priliv investicija koje su u 2016. godini iznosile jedva oko 200 miliona evra. I po tome smo na začelju regiona. Ovaj projekat će nam dobro doći ukoliko se i drugi nivoi vlasti uključe u smanjenje nezaposlenosti - rekao je Šarović i dodao da Srbija, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora daju od 7.000 do 10.000 evra po otvorenom radnom mjestu, a da BiH zaostaje.

Direktor regionalne kancelarije Međunarodne organizacije rada u Budimpešti, koja realizuje projekat, Antonio Graciozi rekao je da je za projekte zapošljavanja pristiglo 157 prijedloga.

- Na kraju je izabrano 15 najboljih koji će dobiti grantove. Uz finansijsku podrška u vidu grantova u iznosu od 150.000 do 200.000 evra pružaćemo i tehničko-savjetodavnu podršku tokom cijelog perioda sprovođenja projekta uključujući i osam ciklusa obuke. Svi projekti su rezultat partnerstava na lokalnom nivou - rekao je Graciozi.

Ciljne kategorije

Primarni cilj projekta je stvaranje novih radnih mjesta za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

To su žene, mlade, manjinske zajednice, povratnike, interno raseljena lica i teško zapošljive osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana