Štrajk u pravosuđu šteti domaćoj ekonomiji

Anita Janković Rečević
Štrajk u pravosuđu šteti domaćoj ekonomiji

BANjALUKA - Zbog štrajka u pravosuđu koji traje već tri sedmice u Uniji poslodavaca Srpske tvrde da značajan broj domaćih privrednika trpi štetu jer ne mogu na vrijeme ostvariti zaštitu svojih interesa.

Radnici u sudovim, tužilaštvima i drugim pravosudnim institucijama u Srpskoj, izuzev sudija i tužioca, u štrajku su od 28. februara obavljajući minimum procesa rada, odnosno predmete u kojima se određuje pritvor, u koje su uključeni maloljetnici te slučajeve u kojima može nastati nenadoknadiva šteta.

U Uniji poslodavaca RS ističu da navedena situacija usložnjava poslovanje kompanija i dodatno urušava konkurentnost domaće ekonomije zbog čega su Vladi Srpske uputili inicijativu za ubrzano rješavanje problema u pravosuđu kako bi što prije bio omogućen nastavak rada u institucijama.

Naveli su da značajan broj poslodavaca nije u mogućnosti da ostvari pravo zaštite svojih interesa u zakonom predviđenim rokovima što za posljedicu ima materijalnu i drugu vrstu štete koju trpe u pravnim poslovima koje ne mogu realizovati u institucijama.

- Domaća privreda već trpi posljedice pada tražnje u EU koji se reflektuje kroz pad industrijske proizvodnje, kao i posljedice administrativnog pritiska na rast plata u Srpskoj, a situacija sa štrajkom dodatno usložnjava poslovanje - navedeno je u saopštenju Unije poslodavaca.

Apel za hitno rješavanje problema stiže i iz domaćeg komorskog privrednog sistema. Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kaže za “Glas” da svi u društvu moraju izvršavati svoje zadatke kako bi ono funkcionisalo pa samim tim i ekonomija.

- I do sada je bilo analiza da je pravosuđe dosta neefikasno i sporo, a sad u štrajku može se očekivati pogoršanje situacije. Ima privrednika koji određene probleme moraju rješavati putem sudova, a ako će predmeti biti prolongirani to će stvoriti štetu jer pitanja koje se ne rješavaju otežavaju i druge aktivnosti. Pozivamo sve aktere da sjednu i što prije se dogovore - rekao je Ćorić. 

Da blokada bilo koje institucije sistema, u situaciji kada se privreda suočava sa nizom problema, može prouzrokovati dodatnu glavobolju smatra i predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić.

- U vremenu kada su svi ekonomski parametri u pogledu privrednih kretanja negativni i nimalo ohrabrujući izuzetna je šteta da bilo koja institucija sistema ne funkcioniše. Privredi treba efikasan sistem i u tom kontekstu apel nadležnima da riješe problem i spriječe posljedice koje ovaj štrajk može donijeti privredi - rekao je Savić za “Glas”. 

Međutim, da rješenje još nije na pomolu naslućuje se iz najava predsjednika Sindikata pravosuđa RS Siniše Petrovića koji je juče rekao da će podnijeti tužbu za osporavanje rješenja o minimumu procesa rada koje je ranije donijelo Ministarstvo pravde Srpske.

On je naveo da će Sindikat podnijeti i inicijativu Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti i zakonitosti takvog rješenja, navodeći da su zahtjevi štrajkača nepromijenjeni i da se nada što skorijim pregovorima sa resornim ministarstvom.

Administrativni radnici u pravosuđu traže povećanje plata za 11,9 odsto, obezbjeđenje povećanja i usklađivanja plata sa međugodišnjim rastom prosječne plate u Srpskoj, kao i obračun minulog staža umjesto dosadašnjeg 0,3 na 0,5 odsto.

Ministarstvo pravde

Iz Ministarstva pravde RS juče su saopštili da su opredijeljeni za podizanje standarda svih radnika u oblasti pravosuđa i da im je cilj da se pokuša pronaći zajedničko rješenje sa sindikatom kako bi pravosudne institucije počele da rade u punom kapacitetu.

- U narednim danima biće nastavljen razgovor sa predstavnicima sindikata - saopštili su iz resornog ministarstva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana