Rusija odgovorila EK za Južni tok

Tanjug
Rusija odgovorila EK za Južni tok

Moskva - Rusija je Evropskoj komisiji poslala odgovor na njene zahtjeve o Južnom toku, rekao je novinarima zamjenik ministra energetike Anatolij Janovski.

On, međutim, nije precizirao sadržaj odgovora, prenio je Itar tas.

"Pismo je poslato i sada čekamo da bude zakazan sastanak", rekao je on.

Kako je ranije objavio Itar-tas pozivajući se na Janovskog, ministarstvo energetike Rusije je 5. decembra dobilo zvanični dopis od Evropske komisije o neophodnosti revizije sporazuma zaključenih za zemljama kroz koje prolazi gasovod Južni tok.

EK smatra da bilateralni sporazumi o Južnom toku zaključeni sa nizom evropskih zemalja - Austrijom, Bugarskom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom - krše zakonodavstvo Evropske unije. EK očekuje da se oni revidiriju.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je ove nedjelje je rekao da su međuvladini sporazumi o Južnom toku, po međunarodnom pravu, iznad zakonodavstva EU, koje se smatra nacionalnim, ali da je Rusija spremna na dijalog radi pronalaženja obostrano prihvatljivog rješenja.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je juče u Briselu održao sastanak sa ministrima energetike šest članica Unije koje učestvuju u izgradnji Južnog toka.

On je, poslije sastanka izjavio da će EK u pregovorima sa Moskvom u januaru 2014, rješiti pitanje usklađenosti sporazuma o izgradnji Južnog toka sa evropskim propisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana