Rekordna zarada "ERS": Investicije i uštede garant jeftinije struje

Anita Janković Rečević
Rekordna zarada "ERS": Investicije i uštede garant jeftinije struje

TREBINjE - “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) ostvarila je prošle godine dobit od 144,8 miliona KM, a rekordna zarada rezultat je vrlo povoljnih hidroloških prilika i stabilnog rada domaćih termoelektrana.

Istakao je to generalni direktor ERS-a Luka Petrović juče na godišnjoj pres-konferenciju na kojoj je uprava preduzeća iznijela sva detaljna poslovanja tokom 2023. godine, počevši od pravnih, ekonomskih, tehničkih i investiciono-razvojnim segmenata.

Petrović je rekao da su lani proslavili tri decenije rada ERS-a te da je upravo ta godina bila rekordna po ostvarenim prihodima. 

- Nakon 2022. godine koja je bila izrazito sušna, kada smo imali 31 ispad iz sistema samo u Ugljeviku i kada smo morali zbog loše hidrologije kupovati struju na berzi po previsokim cijenama, lani su okolnosti bile izuzetno povoljne. Imali smo mnogo stabilniji rad termoelektrana i hidrologija je bila dobra - kazao je Petrović.

Napomenuo je kako ne očekuje da će poslovanje ERS-a u ovoj godini biti kao prošle godine, najviše zbog toga što su već sada vidljivi padovi cijena struje na spoljnim tržištima i berzama, zbog čega su pali i prihodi ERS-a iz izvozne cijene struje.

- Cijena struje iz termoelektrana je visoka, oko 60 evra, a imamo i trećinu energije iz Ugljevika koja nam nije na raspolaganju, odnosno nije uklopljena u našu fleksibilnost jer ta struja sada ide isključivo Slovencima po nešto nižoj cijeni koju mi plaćamo Rudniku i termolektrani “Ugljevik” - naglasio je Petrović.

Prema njegovim riječima, ERS je jedina elektroprivreda na Balkanu koja ima toliko započetih investicija u javnom sektoru, navodeći da sprovode i planiraju realizaciju investicija vrijednih gotovo tri milijarde KM u obnovljive izvore energije.

- U susjednim državama postoje značajne privatne investicije, ali ovdje je riječ o javnim preduzećima. Moram reći da smo zatvorili finansijsku konstrukciju za kreditni aranžman vezanu za HE “Dabar”. Uplatili smo “Hidroelektranama na Trebišnjici” (HET), a oni HE “Dabru” 92,8 miliona KM čime je stvoren uslov da se aktivira kreditni aranžman koji smo sklopili sa kineskom bankom u iznosu od 189 miliona evra. S tim sredstvima koje je HET injektirao u Dabar plaćen je avans izvođaču radova iz Kine i osiguranje kredita. Sva ostala plaćanja za HE “Dabar”, po ovom ugovoru, biće iz kredita - naveo je Petrović

Govoreći o cijenama struje Petrović je dodao da je ERS uradio sve da u ovoj godini ne bude korekcije cjenovnika te da se građani Srpske i dalje snabdijevaju po najpovoljnijim uslovim u regionu i Evropi.

- To je omogućeno zahvaljujući racionalizaciji i smanjenju troškova u cijelom sistemu, što je praćeno i investicijama u energetskom sektoru koje su doprinijele dodatnom smanjenju troškova i uštedama - naveo je Petrović i dodao da su cijene struje na tržištu Srpske za privredu 65 evra, dok u Srbiji i Hrvatskoj iznose više od 120 evra. 

Naglasio je da je na berzama došlo do pada cijena električne energije, navodeći da je recesija u Evropi glavni razlog tome.

Izvršni direktor za snabdijevanje u ERS-u Zoran Vuković pojasnio je da ERS subvencioniše sa 43,3 miliona KM potrošače u javnom snabdijevanju.

On je dodao kako ERS posebno vodi računa o kupcima da plaćaju najnižu cijenu struje i regionu i Evropi.

Izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u ERS-u Blagoje Šupić, govoreći o likvidnosti preduzeća, rekao je da ERS redovno izmiruje sve zakonom predviđene obaveze i sva finansijska potraživanja.

On je dodao da će ovogodišnji prihodi preduzeća najviše zavisiti od hidrološke situacije, navodeći da su opredijeljeni za ulaganje u obnovljive izvore energije.

Samit energetike

Luka Petrović je naveo da je peti samit energetike koji sutra počinje u Trebinju, a završava u petak dobra prilika da se investitori iz Kine, Njemačke, Austrije, Mađarske, Turske upoznaju sa potencijalima Srpske.

- Nije riječ samo o hidroelektranama i termoelektranama, distributivnoj i prenosnoj mreži, već i o pametnoj tehnologiji te vještačkoj inteligenciji. Tu je i primjena energetske tranzicije, dekarbonizacija, razvoj projekata - rekao je Petrović koji je ukazao na potencijale hidro, solarnih i vjetroparkova Srpske.

Petrović je istakao da su teme samita i oblasti novih tehnologija te iskorištavanje hidrogena i amonijaka, kao i baterijski sistemi.

- Kada dođu najeminentniji stručnjaci iz tih oblasti komunikacija se proširuje i možemo doći do kvalitetnih adresa koje mogu da finansiraju i izvode projekte te isporučuju najkvalitetniju opremu - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana