Raste izvoz mlijeka, uvoz prepolovljen

Anita Janković
Raste izvoz mlijeka, uvoz prepolovljen

Banjaluka - Uvoz mlijeka u Republiku Srpsku dvostruko je smanjen, dok je izvoz porastao za 10,45 odsto u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isti period lani, a dobri rezultati zabilježeni su i u spoljnotrgovinskoj razmjeni voća i povrća.

Istakli su ovo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i naveli da Srpska bilježi pozitivne trendove uvoza i izvoza mlijeka u prva četiri mjeseca ove godine, kao i voća i povrća. Ovi rezultati postignuti su  uprkos negativnim predviđanjima povodom stupanja na snagu adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa EU od 1. februara ove godine.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, od januara do aprila ove godine u Srpsku je uvezeno čak 50,42 odsto manje mlijeka u odnosu na isti period prošle godine. Navode da je ovogodišnja vrijednost uvezenog mlijeka 2,33 miliona KM, za razliku od prva četiri mjeseca lani kada je iznosila 4,71 milion maraka.

S druge strane, Srpska je zabilježila rast izvoza mlijeka za 10,45 odsto, jer je u prva četiri mjeseca izvezeno mlijeka u vrijednosti od 5,65 miliona KM, dok je izvoz u istom periodu 2016. godine iznosio 5,11 miliona KM.

- Statistički podaci o uvozu i izvozu poljoprivrednih proizvoda iz BiH i RS u navedenom periodu pokazuju da je Srpska ostvarila veći izvoz od uvoza mlijeka za čak 3,31 milion KM, dok je suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni u proizvodnji mlijeka lani iznosio svega 405.561 KM. Ovi podaci ohrabruju, jer se očekivao najveći udar na mljekarsku proizvodnju stupanjem na snagu SSP-a - rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede Aleksandar Macanović.

Za razliku od RS, u FBiH nisu zabilježeni isti trendovi u proizvodnji mlijeka, jer je ukupan uvoz ovog proizvoda u BiH porastao za 8,31 odsto, a izvoz za 14,93 odsto.

- Podatak da se od uvoza mlijeka u BiH od 43,4 miliona, na Srpsku odnosi svega 2,3 miliona maraka, jasan je pokazatelj da se mljekarski sektor u RS, za sada, više nego dobro bori sa konkurencijom iz EU - rekao je Macanović i naveo da je većina preduzeća koja uvoze mlijeko u BiH registrovana na području FBiH, što znači da stanovništvo u tom entitetu više kupuje uvozno mlijeko od građana u RS. Na ovaj način stanovništvo RS pokazuje da je svjesnije potreba zaštite domaće proizvodnje, te da ostaju vjerni proizvođačima mlijeka iz RS, "Mlijekoproduktu" i mljekari "Pađeni".

Dodao je da su, osim u proizvodnji mlijeka, dobri rezultati u navedenom periodu ostvareni i u izvozu voća i povrća.

- Posebno je pozitivna slika uvoza, odnosno izvoza povrća, korijenja i gomolja, gdje je na nivou BiH izvoz porastao za 29,5 odsto, dok je uvoz smanjen za 20,5 odsto - rekao je Macanović.

Dobar rezultat, odnosno rast izvoza od 30,3 odsto ostvaren je i za voće i orašaste plodove, a istovremeno je zabilježen i rast uvoza ovih proizvoda za 11,7 odsto.

Lošiji rezultati su bili u spoljnotrgovinskoj razmjeni mesa, s obzirom na to da je u BiH i RS u prva četiri mjeseca ove godine zabilježen rast uvoza u odnosu na isti period 2016. godine, kada je uvoz goveđeg mesa porastao za 6,8 odsto, svinjskog za 15,8 odsto i živinskog za 21,9 odsto.

- Nažalost, izvoz goveđeg mesa u Tursku još nije krenuo jer, prema informacijama Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Turska još nije raspisala tender za uvoz ovog mesa - pojasnio je Macanović i dodao da je u BiH zabilježen pad uvoza ribe za 8,3, odsto dok je izvoz neznatno porastao i to za 0,7 odsto.  

Sirevi

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Republika Srpska od mliječnih proizvoda najviše uvozi sireve, odnosno proizvode poput raznih namaza koji čine više od 50 odsto uvoza.

Slična situacija je i na području BiH, gdje u prva četiri mjeseca ove godine od ukupnog uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na sireve otpada 47 odsto. Od ukupne vrijednosti uvezenih mliječnih proizvoda, koja iznosi 10,48 miliona KM, čak 4,93 miliona otpada na sireve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana