Račun dnevno zapečati dvije radnje

Milijana Latinović
Račun dnevno zapečati dvije radnje

Banjaluka - Da siva ekonomija ne posustaje potvrđuju i najnoviji podaci prema kojima inspektori zbog neizdavanja fiskalnih računa u prosjeku dnevno zatvore dvije radnje u Srpskoj.

Prema podacima Poreske uprave RS, od januara do kraja maja ove godine obavljeno je ukupno 1.509 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, a tokom svake druge provjere utvrđeni su propusti.

- U 668 slučajeva utvrđene su nepravilnosti, zbog čega su inspektori izdali 720 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 504.500 maraka. U tom periodu za 257 poreskih obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa - naveli su u Poreskoj upravi i dodali da je prilikom tih kontrola zatečeno i pet neprijavljenih radnika.

U Poreskoj upravi naglašavaju da će kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa nastaviti tokom cijele godine, u okviru svojih redovnih aktivnosti.

- Neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza. Kontrolama samo sprečavamo poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim obveznicima koji izdaju fiskalne račune - istakli su u Poreskoj upravi.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže za “Glas Srpske” da poslovna zajednica podržava rad inspektora, te da očekuju jednak tretman svih poslodavaca.

- Smatramo da je mnogo onih koji ne izdaju fiskalne račune i da tu leže ogromne rezerve prihoda koji bi trebalo da se sliju u budžet. Kada bi svi oni plaćali poreze i doprinose, a ne isplaćivali plate “na ruke”, te prodavali robu i usluge uredno preko računa, mogli bismo smanjiti procenat poreza i doprinosa, što bi omogućilo rast plata. Samo u tom slučaju prosječna plata bi i do kraja ove godine mogla dostići 1.000 maraka - rekao je Škrebić i ponovio da su oni poslodavci koji rade mimo zakona nelojalna konkurencija i svojim ilegalnim radom urušavaju privredu.

Komentarišući podatak da je za pet mjeseci bez ugovora o radu zatečeno pet radnika u Srpskoj, Škrebić ističe da je javna tajna da u sivoj zoni ima mnogo više radnika, te da je sivu ekonomiju nemoguće iskorijeniti, ali da  sve snage treba da budu upregnute radi njenog suzbijanja.

* Zatvoreni objekti po područnim centrima Poreske uprave u prvih pet mjeseci 2019.

79 - Banjaluka

37 - Doboj

33 - Prijedor

32 - Bijeljina

30 - Zvornik

24 - Istočno Sarajevo

22 - Trebinje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana