Prodaja viška struje donijela 170 miliona KM

Svjetlana Đuričić
Prodaja viška struje donijela 170 miliona KM

Banjaluka - Preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" u prvih devet mjeseci ove godine proizvelo je 4.814,23 gigavata električne energije, što je za 0,44 odsto više od plana.

U ovom preduzeću rekli su da je u odnosu na isti period 2017. godine ostvarena proizvodnja električne energije veća za 46,05 odsto. U "Elektroprivredi" su naglasili i da je zaključno sa 29. oktobrom 2018. godine proizvodnja na nivou plana.

- U istom periodu od prodaje viška električne energije prihodovano je 170 miliona KM. Uspješno su urađeni i remonti u Termoelektrani "Gacko", "HE na Trebišnjici", "HE na Drini" i "HE na Vrbasu" - naglasili su u "Elektroprivredi RS", te dodali da je u toku remont u Termoelektrani "Ugljevik".

Iz "Elektroprivrede RS" su napomenuli da investiciona ulaganja Mješovitog holdinga "Elektroprivrede RS" u prvoj polovini 2018. godine iznose 74,7 miliona KM.

- Investiciona ulaganja u termoenergetskim postrojenjima odnose se na rekonstrukciju postojećih objekata u pravcu daljeg jačanja ekonomske efikasnosti sistema, uz podizanje tehničke stabilnosti i pouzdanosti njegovog rada na veći nivo, kao i rješavanje ekoloških problema - kazali su u "Elektroprivredi RS". Dodali su da u najznačajnija investiciona ulaganja termoenergetskih objekata u prvoj polovini 2018. spadaju nastavak realizacije projekta odsumporavanja dimnih gasova i rekonstrukcija elektrofiltera s ciljem smanjenja emisija ugljen-dioksida i čestica na nivo prihvatljiv našoj zakonskoj regulativi i Direktivama EU kod RiTE "Ugljevik".

- Najznačajnija investiciona ulaganja RiTE "Gacko" odnosila su se na radove u rudniku i deponiji pepela. Investiciono ulaganje u hidroenergetskim postrojenjima u vezi je sa bezbjednošću brana i povećanjem stepena pouzdanosti rada postrojenja - rekli su u "Elektroprivredi".
Investiciono ulaganje elektrodistributivnih preduzeća MH "ERS" u prvoj polovini 2018. godine iznosilo je oko 19,3 miliona KM i odnosilo se na izgradnju i sanaciju elektrodistributivne mreže sa ciljem poboljšanja u kvalitetu i bezbjednosti snabdijevanja kupaca električnom energijom, kao i na smanjenje tehničkih i komercijalnih gubitaka na elektrodistributivnoj mreži.

- Izgrađeno je i obnovljeno 249 kilometara niskonaponske mreže, 96 kilometara srednjenaponske mreže, te 90 trafo-stanica. Na rijeci Željeznici izgrađena je i puštena u rad hidroelektrana HE "Bogatići-nova" instalisane snage 9,96 megavata - rekli su "Elektroprivredi RS".++

HE "Bočac 2"

Najznačajnija investiciona ulaganja u prvoj polovini ove godini odnosila su se na završetak izgradnje HE "Bočac 2" instalisane snage deset megavata, gdje se očekuju nova 42 gigavata godišnje na rijeci Vrbas.

Na slivu rijeke Trebišnjice investirano je u radove na betonskoj oblozi tunela Fatničko polje - Akumulacija Bileća, radove na tunelu kojim se odvodnjavanja Bilećko polje i izgradnju HE "Dabar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana