Prinudno naplaćen 21 milion maraka

Marijana Miljić
Prinudno naplaćen 21 milion maraka

Banjaluka - Poreska uprava RS je u prva tri mjeseca ove godine pokrenula 19.599 postupaka prinudne naplate zbog duga od 42,1 miliona, a uspjela je da naplati 21,6 miliona maraka.

Broj pokrenutih postupaka prinudne naplate povećan je u odnosu na isti prošlogodišnji period za 9.803, a to je pratio i rast iznosa koji su poreznici uspjeli da naplate za 11,15 miliona KM.

Podaci Poreske uprave RS pokazuju da su za prinudnom naplatom najčešće posezali zbog neplaćanja prijavljenih obaveza i poreza na nepokretnosti. Veliki je broj i prekršajnih naloga i rješenja koje su dostavili sudovi.

Najviše postupaka prinudne naplate pokrenuto je na teritoriji Područnog centra Banjaluka, koji pokriva i najveće područje - 7.013. Na drugom mjestu je Istočno Sarajevo sa 4.075, a slijedi Trebinje sa 1.883 postupka prinudne naplate duga.

Prinudnoj naplati duga prethodi slanje opomene dužnicima, a poreznici su ih u prvom kvartalu odaslali 33.433, kojima je bilo obuhvaćeno 118,7 miliona KM duga.

- Broj proslijeđenih opomena i rješenja na adrese poreskih obveznika u ovoj godini veći je za 295 odsto. Zahvaljujući tome u dozvoljenom roku izmireno je 39,6 miliona KM obaveza, što je za 23,5 miliona KM više u odnosu na isti period 2016. godine - kazali su u Poreskoj upravi.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da je Poreska uprava dobila zadatak da intenzivnije radi na naplati javnih prihoda.

- Učestale kontrole, slanje opomena i pokretanje postupaka prinudne naplate kao krajnje mjere daju rezultate. Očigledno je na djelu efikasniji angažman poreznika jer djelovanje na vrijeme i upozoravanje poreskih obveznika donosi rezultate. Jedino na taj način možemo prikupiti mnogo više novca, jer u slučaju čekanja situacija brzo i lako izmiče kontroli i naplata obaveza postaje neizvjesna - kazao je Pavlović i dodao da je efikasniji rad Poreske uprave veoma važan jer RS nema drugih vlastitih izvora prihoda.

Efekti

U Poreskoj upravi RS ističu da su zahvaljujući puštanju u rad dijela novog integrisanog informacionog sistema u julu prošle godine automatizovali naplatu javnih prihoda i slanje opomena i rješenja o prinudnoj naplati.

- Efekti se ogledaju u snažnom rastu javnih prihoda i odličnim rezultatima u redovnoj i prinudnoj naplati - saopštili su iz Poreske uprave RS.

Prinudna naplata u prvom kvartalu 2017. godine

19.599 - pokrenutih postupaka

42,1 milion - iznos duga

21,6 miliona - naplaćeno

Opomene u prvom kvartalu 2017. godine

33.433 - izdate opomene

118,7 miliona - iznos duga

39,6 miliona - naplaćeno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana