Prevoznici brže i jeftinije stižu do odredišta

Milijana Latinović
Prevoznici brže i jeftinije stižu do odredišta

Sarajevo - Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH je pronašla privremeno rješenje za izdavanje elektronske tranzitne deklaracije, odnosno T-obrasca, zahvaljujući kojem će prevoznici iz BiH mnogo brže i jeftinije stizati do krajnjeg odredišta.

Direktor STK BiH Nemanja Vasić rekao je juče da BiH nije u mogućnosti da koristi novi računarski transportni sistem (NCTS) jer nije usvojila zakon o elektronskom potpisu, zbog čega je komora potpisala sporazum sa makedonskom kompanijom “Tranzit konekt” preko koje ovu uslugu obavlja privremeno.

- Novi računarski transportni sistem predstavlja rješenje problema u regionu u vezi sa kilometarskim kolonama vozila na granicama, zbog kojih su troškovi robe, usljed povećanja transportnih troškova, porasli za oko pet odsto. Region je ušao u zajednički projekat da nađe rješenje tog problema. Nažalost po BiH, mi smo i tu kasnili i nismo mogli direktno da uđemo u taj projekat, koji se odnosi na izradu NCTS-a - rekao je Vasić.

Direktor Sektora za transport i komunikaciju STK BiH Sabrina Teskeredžić je, govoreći o uvođenju T-obrasca, kao nove usluge komore za prevoznike, pojasnila da je riječ o tranzitnom sistemu u kojem se ne koriste papirna dokumenta, te da prevoznik jednom i sa jednim carinskim dokumentom ide iz jedne granice do krajnjeg odredišta.

- To su ti benefiti. Tendencija je da se smanje granična zadržavanja kamiona, da taj sistem funkcioniše kao u zemljama EU. Imali smo prevoznike iz BiH koji su već pristupili našoj platformi. Sistem prijavljivanja je jednostavan, a obrasci se izdaju elektronskim putem - pojasnila je Teskeredžićeva. Dodala je da se prednosti novog računarskog transportnog sistema odnose na smanjenje troškova prevoza i bolju iskorišćenost prevoznih sredstava.

- Mi smo u proteklom periodu već upoznali prevoznike, podržali su inicijativu. Vodili smo računa o tome da te cijene budu prihvatljive za njih i da im damo odgođeno plaćanje od 60 dana - navela je Teskeredžićeva.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kaže za “Glas Srpske” da još nije imao priliku da zatraži T-obrazac.

- Ukoliko to zaista zaživi i kod nas, značiće mnogo prevoznicima, jer gužve na granicama su ogromne i to nas mnogo košta u svakom smislu. Ukoliko sistem unaprijedimo, mnogo manje prevoznika će svoje firme “prebacivati” u zemlje Evropske unije - rekao je Grbić.

Izdavanje obrasca

U STK BiH navode da prevoznik iz BiH, da bi ušao u sistem, treba da dostavi ugovorna dokumenta, cjenovnik, obrazac za registraciju, izvod iz sudskog registra i skeniranu putnu ispravu ovlašćenog lica.

- Nakon odobrenja prevoznik je u mogućnosti da dobija tranzitne deklaracije. Ono što je nama u sektoru potrebno da bismo izdali tranzitnu deklaraciju su faktura, izvozna deklaracija i međunarodni tovarni list - naveli su u komori i dodali da je prevoznicima omogućeno da putem elektronske pošte šalju podatke, te da je usluga dostupna 24 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana